menu

Családireceptkönyv.hu

Kacsamájjal és szilvával töltött szűzpecsenye


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


70 dkg szűzpecsenye
5 dkg füstölt szalonna
1 kis fej hagyma
10-15 db vörösboros aszalt szilva (ehhez vörösbor, babérlevél, kakukkfű)
15 dkg kacsamáj
só, őrölt bors
kevés olaj
esetleg fél deci fehérbor,
1-2 szelet szalonna

Elkészítés:


Az aszalt szilvát tegyük fel egy kis edényben a tűzre annyi vörösborban, amennyi jól ellepi. Adjuk hozzá a babérlevelet és 1-2 ág kakukkfüvet. Forraljuk fel, majd főzzük addig, amíg a leve elfő. Hagyjuk hűlni (előző nap is elkészíthető).
A szalonnát kockázzuk fel, a hagymát hámozzuk meg és vágjuk szintén kockákra. Egy kis serpenyőben olvasszuk ki a szalonna zsírját, adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük kevergetés mellett. Ha elkészült, vegyük ki egy tányérra. A májat vágjuk fel 2-3 csíkra, forró zsiradékon (esetleg kacsa vagy libazsíron), süssük elő minden oldalról egészen röviden.
A húst mossuk meg és töröljük szárazra papír kéztörlővel. A felesleges zsírt és hártyát vágjuk le róla. Vékonyan vágjuk be a húst hosszában kétszer és „nyissuk szét”. Ha szükséges belül is ejtsünk egy-két hosszanti vágást, hogy minél jobban szétnyíljon (de ne vágjuk át a húst, azaz lehetőleg ne keletkezzen lyuk). Az így előkészített húst kicsit verjük (klopfoljuk) ki, hogy vékonyabb legyen, sózzuk és borsozzuk.
A hozzávalókat – azaz hagymás szalonna, kacsamáj és aszalt szilva – helyezzük a hús alsó kétharmad részére, majd szorosan tekerjük fel. A feltekert szűzpecsenyét a végein, illetve szükség szerint több helyen tűzzük meg hústűkkel (vagy kössük át húszsineggel, esetleg 1-1 szalonnát is köthetünk rá, ha a tekercs “lyukas” lenne).
Egy tepsibe öntsünk kevés olajat, helyezzük rá a húst. Tegyük 220 fokos sütőbe, süssük át minden oldalról, majd csökkentsük a hőt 180 fokra.
Ezután süssük a húst további kb. 40 percig. Pihentessük kb. 10 percig szeletelés előtt (ne feledjük el eltávolítani a hústűt, illetve levágni a zsineget!)

Trükkök, tippek, praktikák:


♥Önthetünk a húshoz kevés fehérbort is a párolódási szakaszban. A húst elősüthetjük serpenyőben is.
♥ Melegen vastagabban szeleteljük.
♥ Melegen kedvenc burgonya köretünkkel, hidegen salátákkal, szószokkal tálalható.

Kacsamájjal és szilvával töltött szűzpecsenye

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Gesztenyegolyó
Gesztenyegolyó

Elkészítés: (Nekem ebből az adagból 42 db lett) 1. A darált kekszet a tej kivételével a hozzávalókkal jól összekeverjük, majd lassan adagolva a tejet is hozzá tesszük és jól össze...

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Amália
Puha szaftos narancsos piskóta
Puha szaftos narancsos piskóta

1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzuk ki a kenyérsütő formát és szórjuk be kristálycukorral. 2. A cukrot, a tojást, egy bögre narancslevet, a két narancs lereszelt héjat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Krumplis koronák! Hús és krumpli fenséges kombináció
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Krumplis koronák! Hús és krumpli fenséges kombináció

A burgonyát meghámozzuk és sós vízben megfőzzük. Egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát egy olívaolaj csepegtetésében, majd hozzáadjuk az őrölt marhahúst sóval és borssal. Addig főz...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karácsonyi Feketeerdő torta ?Hervé Palmieri
Karácsonyi Feketeerdő torta ?Hervé Palmieri

A habtejszínt tegyük a frigóba, a felveréshez használt üstöt szintén. A tojásokat törjük fel és válasszuk szét a fehérjét és sárgáját. A cukrot a tojássárgával és a vaníliás cuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk