menu

Családireceptkönyv.hu

Gyógynövényes sampon


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



2 dl natúr folyékony szappan
1-2 dl gyógynövényes víz (az elkészítését lásd lejjebb)
1 kávéskanálnyi hordozó olaj
20-25 csepp illóolaj

Elkészítés:


Először is készítsük el a gyógynövényes teát. Forró vízbe tegyünk 1 evőkanálnyi szárított gyógynövényt, fedjük le. Hagyjuk ázni 1-2 órát, majd szűrjük le. Közben a folyékony szappanhoz adjuk hozzá az illóolajakat és a hordozó olajat, óvatosan keverjük össze. A végén adjuk hozzá a gyógynövényes infúziót és tegyük egy tégelybe. Hűtőben néhány hétig eláll. Használat előtt rázzuk össze.

Az alaprecept után nézzük, hogyan tudunk testre, azaz hajra szabott sampont készíteni.

Először is a gyógynövények lehetnek frissek vagy szárazak. Ha az előbbit használjuk, az alapreceptben megadott mennyiség minimum dupláját számoljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Javasolt gyógynövények

Körömvirág, kamilla, fekete nadálytő, levendula, citrom vagy narancshéj, csalánlevél, diólevél, mezei zsurló, oregánó, útifű, rózsaszirom és/vagy a levelek, rozmaring, zsálya, kakukkfű, lila virágok és/vagy a levelek.

A kamillát hagyományosan világos hajra, a rozmaringot és a diót sötét hajra javasolják. Ha virágos illatú samponra van szükségünk, akkor használjuk bátran a rózsát, ibolyát, levendulát, illetve más virágok teáját és illóolaját.

Ha gyógynövényes sampont szeretnénk (zsíros, korpás hajra), akkor a csalán, a rozmaring, kakukkfű és az oregánó a jó megoldás, illóolaj tekintetében pedig különösen a teafa. Ezeket a gyógynövényeket a jobb hatás érdekében vegyíthetjük.

A fekete nadálytő és a körömvirág ápolja a fejbőrt, a rozmaring és a zsurló erősíti, frissíti a hajhagymákat, vagyis hajhulláskor jó szolgálatot tehetnek. A levendula enyhíti a viszketést.
Hordozó olajok

Az úgynevezett hordozó olajok nem csupán táplálják, de hidratálják is a fejbőrt, ezért érdemes a samponunkba tenni. Száraz haj esetén többet, zsíros haj esetén picit kevesebbet.

Javasolt olajok: Avokádó olaj, olívaolaj, jojobaolaj, mandulaolaj
Illóolajok

Illóolajokat nem csupán az illat miatt, hanem a bennük lévő hatóanyag miatt is érdemes használni. Minden esetben figyeljünk oda a minőségre. Használatakor legyünk különösen óvatosak, ha terhesnek vagy szoptató kismamának szánjuk a sampont. Az illóolajok kombinációinál jó, ha tudjuk: kezdőként ne keverjünk 2-3 illatnál többet egy készítménybe. Biztos siker, ha gyümölcsillat-, virágillat- vagy friss illatkompozíciókat készítünk.

Javasolt illóolajok: geránium, rozmaring, citrom, narancs, grapefruit, teafa, ylang ylang, levendula, borsmenta, rózsa.

Ideális esetben a hajmosást követi az ecetes öblítés. Egyrészt visszaállítja a haj és fejbőr PH-értékét, lágy és csillogó hajat kapunk, másrészt az esetleges sampon maradványtól is megszabadulunk.

Végezetül még egy apróság. Ne felejtsük, ezek a samponok nagyon jól bevethetők tusfürdőként is. Eddigi gondoskodásunkat semmissé teszi a forró hajszárító! Jó időtöltést, szép hajat kívánunk!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Márti
Csicsóka pástétom
Csicsóka pástétom

A csicsókát alaposan mossuk meg, zöldségkefével tisztítsuk meg, majd vágjuk nagyobb darabokra. A cikkekre vágott vöröshagymával és pritamin paprikával annyi vízben, amennyi pont el...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Töltött gombafejek
Töltött gombafejek

A gombát megtisztítjuk, a szárát eltávolítjuk. Kiválogatunl belőle kb 30 dkg kalapot. A szárakat és a többi kalapot apró darabokra vágjuk. A kis kockákra vágott hagymát megpirítju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almarózsa
Almarózsa

Az almákat félbevágjuk, kimagozzuk, majd felszeleteljük. Fél citrommal meglocsoljuk a szeleteket, majd annyi vízben feltesszük főni, amennyi ellepi. 3 ek cukorral és 2 tk fahéjjal...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dini
Sültalma likőr
Sültalma likőr

Vásároljatok 4-5 db savanykás almát, vágjátok cikkekre, és a magházát távolítsátok el. Tegyétek egy sütőpapírral borított tepsire, minden egyes almára szórjatok két evőkanálnyi b...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk