menu

Családireceptkönyv.hu

Rózsavíz


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


illatozó rózsaszirmok
tűzálló üvegedény
desztillált víz

A szirmokat szedjük szét és tegyük egy lábasba.Öntsük fel annyi vízzel, hogy a szirmokat ellepje. Desztillált vizet, vagy tisztított vizet használjunk.Melegítsük kis lángon forrásig, majd az edényt vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk állni (kb. 1 órát), míg a szirmok elvesztik a színüket.

Szűrés után üvegbe kell tölteni, majd hűtőbe tenni. Ilyen színű lett, ha vörös rózsa is van benne, rózsaszínűbb a vizünk.Nem érdemes túl nagy mennyiséget készíteni, mert nem áll el túl sokáig.

Elkészítés:


Ha van kerted akkor onnan, ha nincs akkor minimum a piacról szerezz be frissen szedett, kertben nevelt rózsát.
Ha a saját kertedből szeded, akkor a legjobb a reggeli harmatcseppes rózsaszirom, ezeket gyűjtsd be, 2-3 nagy fej rózsa szirma elegendő is lesz.
Tehát a tiszta rózsavízhez a frissen szedett, illatozó rózsaszirmokat tedd egy tűzálló üvegedénybe.
Önts a szirmokra felmelegített desztillált vizet, fedd le és hagyd kihűlni. Ha nem vagy türelmetlen, akár egy napig is pihentetheted hűvös helyen - én nem szoktam vele ennyit várni, csak amíg kihűl - ezután szűrd le.
Az így nyert rózsavíz hidegen - hűtőszekrényben - tárolva, több hétig is eltartható.
Mire használd a rózsavized?
Rosszullét vagy fejfájás esetén egy rózsavízzel benedvesített zsebkendővel dörzsöld be a nyakad, a halántékod.
Ezenkívül a rózsavíz nagyon hatékonyan tisztítja, frissíti, tonizálja az arcbőrödet. A vízhiányos arcbőrt is üdévé teszi, ellátja tápanyagokkal. Arcod lemosása után spricceld vagy kend fel a bőrödre, így segíti az arcápoló krémek felszívódását.

Trükkök, tippek, praktikák:


Másik recept:
Rózsavirágzáskor szedjünk egy kis kosár szép, egészséges, illatos szirmot.
Készítsünk elő néhány pumpás flakont.
Szórjuk a szirmokat egy kellően nagy lábasba.
Tegyünk bele egy kerek rácsot (vagy egy lefordított hőálló tálat) és öntsünk desztillált vizet a szirmokra.
A rács közepére állítsunk egy kis hőálló kerámia vagy fém tálat.
A lábast fedjük le egy ráillő fedővel, de ezúttal fejjel lefelé rakjuk rá.
A megfordított fedőre rakjunk egy zacskó jeget. Szükség esetére tartsunk készenlétben még egy-két jégkockatartónyit.
Kapcsoljuk be a tűzhelyet: a hő hatására a rózsás desztillált víz gőze lecsapódik a megfordított, jéghideg fedőre és visszacsurog a kis tálba: ez a rózsavíz. Amikor a desztillált víz elforrt, vegyük le a lábast a tűzről. A fedőt még hagyjuk rajta, hogy a forró rózsavíz ne tudjon elpárologni.
Miután kihűlt, töltsük meg vele a pumpás flakonokat. Felhasználásig tartsuk hűvös, sötét helyen, például a hűtőben. Kellemes felüdülést!
Akinek sikerült kedvet csinálnunk az aromaterápiához és a különböző illóolajok elkészítéséhez, az próbát tehet a következőkkel is:

Izomfájdalmakra (kertészek, figyelem!): kömény, kamilla, gyömbér, muskátli, boróka, citromfű, rozmaring

Fáradtság enyhítésére: bazsalikom, angelika, szegfűszeg,citrom, majoránna, borsmenta, vanília

Szorongás ellen: levendula, citromfű, kardamom, kamilla,rózsa, fenyő, vanília, majoránna, szerecsendió, narancs/lime.

Fejfájásra: bazsalikom, kamilla, fahéj, gyömbér, levendula, citromfű, majoránna, borsmenta, kakukkfű, muskotályzsálya.

http://www.csaladireceptkonyv.hu/dubiek-meses-finomsagai/recept/50349-rozsaviz/szerkesztes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: zsuzsi0629
Töltött padlizsán
Töltött padlizsán

A padlizsánokat megmossuk,és kettévágjuk hosszában.A magvas részét kikaparjuk,sózzuk,és borsozzuk.A főtt tojást,és a sajtot lereszeljük.A töltelék hozzávalóit villával alaposan öss...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsanett
Besamel mártás (Lasagne-hez)
Besamel mártás (Lasagne-hez)

Olvasszuk fel a vajat, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a lisztet és a tejet. Jól keverjük át. Helyezzük újra a tűz fölé és folyamatos keverés mellett főzzük alacsony lángon,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Éva
Pikáns sült zellerkrém
Pikáns sült zellerkrém

A zellert meghámozzuk, hasábokra vágjuk, egy minimális olívaolajjal lespricceljük, sózzuk, borsozzuk, és sütőben vagy serpenyőben pirítjuk, míg színesedni nem kezd. Ekkor aprítóba...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lepcsánka Pityókapalacsinta – Tócsni
Lepcsánka Pityókapalacsinta – Tócsni

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, enyhén besózzuk, és néhány percet állni hagyjuk. 2. Ezután kicsavarjuk a levét, borsozzuk, zúzott fokhagym...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk