menu

Családireceptkönyv.hu

Kacsamáj brulée


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 8
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 30 dkg kacsamáj,
- 0.5 dl édes fehérbor (tokaji aszú),
- 2 dl főzőtejszín,
- 2 dl tej,
- 5 db tojássárgája,
- só ízlés szerint,
- fekete bors ízlés szerint,
- 8 teáskanál barna cukor,

Elkészítés:


A kacsamájat óvatosan mossuk meg, töröljük szárazva, majd vágjuk fel kis darabokra. Ha nagyobb ereket találnánk benne, azokat távolítsuk el. Botmixerrel, turmixgépben vagy késes aprítóban pürésítsük le.
Egy lábosban forraljunk fel kb. fél liter vizet, és keressünk egy olyan fémtálat, amit rá tudunk ültetni úgy, hogy az alja nem ér majd a forró vízbe, különben megfőzzük a hozzávalókat.
A tálban keverjük össze a tejet, a tejszínt, a bort és a tojássárgákat, majd tegyük a fazékra, amelyben már forr a víz. Habverővel folyamatosan kevergessük addig, amíg a hozzávalók krémes állagúra be nem sűrűsödnek.
Vegyük le a tálat a vízgőzről, és keverjük hozzá a libamáj pépet. Ekkor sózzuk és borsozzuk is. Tapasztalataim szerint bő kézzel bánhatunk a sóval és a borssal is, de mindenképpen kis adagokban, több lépcsőben ízesítsük, nehogy elsózzuk vagy borsozzuk. Nyugodtan lehet közben kóstolni is, a meleg krémben kicsit már meg is fő a máj, így nem lesz olyan érzésünk, mintha nyersen ennénk.
Ha ezzel megvagyunk, öntsük a masszát szuflé formákba. Nekem ebből a mennyiségből 8 tálkányi lett. A tálkákat tegyük egy mélyebb tepsibe, és öntsünk köréjük annyi vizet, hogy a formák feléig érjen.
Óvatosan toljuk a kb. 140 fokra előmelegített sütőbe, és süssük őket legalább 50, de maximum 60 percig.
Ha elkészültek, vegyük ki a vízfürdőből, és hűtsük le őket, majd egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt szórjunk a tetejükre kb. 1-1,5 teáskanálnyi (aki édesebben szereti, az tehet rá többet is) barna cukrot, és karamellizáló pisztollyal olvasszuk rá. Akinek nincs, az a sütőben is rá tudja grillezni, de cukor nélkül is isteni.
Aszalt vörösáfonyás kaláccsal vagy brióssal tálaljuk.

Kacsamáj brulée

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Előételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Sajtgolyó villámgyorsan
Sajtgolyó villámgyorsan

A vizet összekeverjük a vajjal és a sóval. Felforraljuk, majd belefőzzük a lisztet. Ha kicsit kihűlt, belereszeljük a sajtot és hozzáadjuk a tojást. Vizes kézzel kis golyókat form...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Karfiol rudacskák videós
Karfiol rudacskák videós

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar tojástekercs szalámival
tojástekercs szalámival

A sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütéssel. A paprikát és petrezselyemzöldet vágjuk apróra. A sajtot reszeljük le. A tokásokat üssük le, majd verjük fel. Adjuk hozz...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
TÉSZTASALÁTA
TÉSZTASALÁTA

A tejfölt a sajtkrémmel és borssal összekeverjük, és állni hagyjuk. Beletesszük a többi hozzávalókat, és jól összekeverjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk