menu

Családireceptkönyv.hu

Lasagne bolognese


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Ezeket kell beszereznetek 4 adaghoz:

A bolognai raguhoz:

100 g sárgarépa
Egy közepes fej vöröshagyma
Két szár angol zeller
0,5 kg marhahús
3 dl vörösbor
Két teáskanál só
Egy konzerv darabolt paradicsom
Fél mokkáskanál friss szerecsendió
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 db babérlevél
Kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális)
Egy evőkanál worchestershire szósz (opcionális)

A besamelhez:

60 g liszt
60 g vaj
800 ml szobahőmérsékletű tej
Só fehérbors szerecsendió

A lasagnéhoz:

250 g száraz lasagne tészta
150 g parmezán
2 evőkanál olívaolaj (vagy étolaj)

Elkészítés:


1. A vöröshagymát finomra vágjuk és két evőkanál olajon párolni kezdjük. Két szál angolzellert apró kockára vágunk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. A megtisztított sárgarépát lereszeljük, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra: ez a soffritto.
2. A lepárolt zöldségeket összeforgatjuk a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt feketeborssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük. Mehet bele egy kis friss kakukkfű és rozmaring, bár ez már nem az alaprecept része. Mint ahogy a worchestershire szósz sem, de egy evőkanálnyi csodákat művel a raguval!

3. A ragut lassan, 2-2,5 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.

4. Megcsináljuk a besamellt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehérborssal és friss szerecsendióval ízesítjük.

5. Jöhet a lasagne összeállítása: egy sütőtepsibe nyomunk két kanál olajat és két kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon megküldünk besamellel, bolognai raguval és reszelt parmezánnal. Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamell, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamell és parmezán kerül. Az egész mehet be 180 fokos sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül. Szervírozás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni, mert úgy lesz az igazi.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://streetkitchen.hu/2015/01/13/a_tokeletes_lasagne_bolognese_recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Túrógombóc
Túrógombóc

A túrót gondosan áttöröm , majd a tojások sárgájával, a vajjal, a búzadarával és a grízes liszttel, a sóval, a tojások kemény habbá vert fehérjével lazán összekavarom és legalább...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Húsos Karfiol
Húsos Karfiol

hús+hagyma+paradicsom-->összekeverem-->Tepsibe+só,bors-->sütőbe. Karfiolt sós vízbe kifőzőm. hús+karfiol+sütőbe a többihez :)

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mónika
Borsópörkölt egytál
Borsópörkölt egytál

1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. 2. Félrehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a paprikát. Az enyém házi paprika, nagyon jól fest, tehát előfordulhat,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: ani44
Cukkinis burgonya gratin
Cukkinis burgonya gratin

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát hajszálvékonyan felkarikázzuk, A cukkinik szárvégeit levágjuk, a krumplit meghámozzuk és megmossuk, majd mindkettőt vékony szeletek...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk