200 g zabpehely (lisztnek ledarálva)
50 g natúr tejsavó protein (helyettesíthető zabliszttel)
250 g zsírszegény túró
100 g kefir
1 nagyobb tojás
60 g kókuszzsír
1 csapott tk. szódabikarbóna
só ízlés szerint
+ 100 g reszelt zsírszegény sajt a tetejére, illetve a tésztába is keverhető
Egy tálban alaposan összekeverjük a zablisztet és a tejsavó proteint a szódabikarbónával. Utána a jöhet a kefir, túró, tojás-trió… és legvégül a kókuszzsír – folyékony formájában. Aki akar, az most sajtot is szórhat bele.
A sablon végig tök egyszerű: nincs más dolgod, mint mindent alaposan összegyurmázni – és közben élvezni, hogy száraz kis kezeid a kókuszzsírnak köszönhetően újra valami dehidratált fazont kapnak. (Sütünk és szépülünk, kell ennél több? :))
Miután megvolt a wellness élmény, és a tészta minden összetevője is teljesen egymásra talált, neki lehet állni a gombócozásnak... merthogy! Jó hír, hogy a nyújtás-szaggatás fázist elhagyhatjuk, és szimpla egyszerűséggel kis golyókat formázva, majd egy hirtelen, de annál magabiztosabb mozdulattal pogácsává lapítva abszolváljuk a folyamatot.Előmelegítve, 180 fokon süsd 20 percig egy szilikonos vagy sütőpapírral bélelt felületen. Muffin formák is szóba jöhetnek. Ha nagyon égne a teteje – mint nálam megesett – akkor vedd egy picit visszább a hőfokot, és néhány perccel told ki a sütési időt.
A sütés végét amúgy erőteljesen jelzik a megszokott pogácsa illatok, ami már be is indítja a pavlovi reflexeket. Így ha elkészültél, kapd ki a tepsit… és életed leghosszabb pár perce következik… várod, várod még a tűzforró pogácsát meg tudd fogni, hogy aztán frissen, melegében, kezet-szájat (nem) összeégetve már meg is tudd kóstolni!
A natúr tejsavót helyettesítheted zabliszttel, szójaliszttel, illetve más növényi proteinnel, illetve mandulaliszttel – természetesen így a tápértékük és adott esetekben az ízük is módosul!
A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, összetörjük, mint a krumplipüréhez és hagyjuk teljesen kihűlni (ha nem hűl ki teljesen, akkor ragacsos lesz a tészta) Ha kihűlt, összedo...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt a cukorral elkevert langyos tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tetején vastag, halványbarna hab képződik. Ezután a liszthez öntjük, beleszórunk 1 teáskanál sót, bel...
Elkészítési idő: 1.5 óra Nehézség: KözepesElső lépésként futtassuk meg az élesztőt egy deciliter cukros, langyos tejben. Vegyük elő a robotgép üstjét, tegyük bele a többi hozzávalót, majd a végén adjuk hozzá a felfuttatot...
Elkészítési idő: 15 perc +25 süt Nehézség: NehézA cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az alapanyagokat jól összedolgozzuk és kb 30 percig pihentetjük. A sütőt 160 fokra alsó-felső sütésen előmelegítjük. A tésztát kb 1/2 c...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű