menu

Családireceptkönyv.hu

Mexikói csilisbab


Írta:

Elk. idő: 105 min
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg fekete bab vagy vörösbab, 2 babérlevél, só, 80 dkg sovány marhahús (comb vagy lapocka), 1 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 4 mokkáskanál csilipor (lehet csípős pirospaprika is) vagy 1-2 csilipaprika (lehet 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista is, 6 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2 paradicsom, 2,5 dl húsleves (marhahús- vagy erőleveskockából is készülhet) vagy fél kiskanál ételízesítő por, 1 mokkáskanál kakukkfű, fél mokkáskanál origano, 2-2 kiskanál paradicsompüré (sűrített paradicsom) és szójamártás (el is maradhatnak), 1 kiskanál porcukor, késhegynyi Cayenne bors (csípős pirospaprika is lehet)

Elkészítés:


1. A babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és tiszta vízben 1 babérlevéllel meg egy kevés (1 mokkáskanál) sóval kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük, közben néha belekeverünk.
2. A marhahúst nagy lyukú tárcsán át ledaráljuk, esetleg apróra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és az olajon pár perc alatt megfonnyasztjuk. A chiliporral megszórjuk – ha friss chilipaprikából készül, akkor azt kimagozzuk, apróra vágjuk –, majd a húst hozzáadjuk.
3. Kevergetve 8-10 perc alatt megpirítjuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, megsózzuk (kb. fél kiskanálnyi kell), megborsozzuk, és 1 babérlevelet is adunk hozzá.
A paradicsomok héját lehúzzuk, majd a szemeket kimagozzuk, és apróra vágva az előzőekhez adjuk.
4. A levest ráöntjük, a kakukkfűvel meg az origanóval fűszerezzük. Paradicsompürével, szójamártással meg porcukorral, Cayenne borssal is ízesíthetjük. 4-5 percig főzzük, majd a leszűrt babot is belekeverjük. Néhány percig együtt pároljuk, ha kell, utánaízesítjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Jó tanács:
– Darált sertéshússal vagy pulykafelsőcomb-filével is készíthetjük.
Megjegyzés:
– Noha mexikóinak tartják ezt a fogást, legalább annyira amerikai is, mert szakértők szerint az USA-ban készítették először, igaz, hogy mexikói bevándorlók.
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc + a bab áztatása
Egy adag: 3365 kJ/805 kcal • 47,1 g fehérje • 48,9 g zsír • 44,1 g szénhidrát • 6,7 g rost • 166 mg koleszterin

Mexikói csilisbab

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
DARÁLT HÚSOS PALACSINTA
DARÁLT HÚSOS PALACSINTA

Két szelet kolozsvári szalonnát (bacon) apró kockára vágok, kevés zsiradékon kisütöm, egy evőkanálnyi mennyiségű aprított vöröshagymát dobok rá, két fej gombát apróra darabolva, jó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hédi
Tócsni
Tócsni

A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, majd a reszelő kisebbik lukú felén lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet (a burgonyától függ, mennyi levet enged, mennyi lisztet vesz fel), a t...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
Vadas
Vadas

A húst szeletekre vágjuk, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. A szalonnát felkockázzuk és zsírjára pirítjuk, majd a pörcöt kiszedjük. A megmaradt zsiradékon a hús szeletek mindkét o...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tepsis csirkecombok  sült zöldségekkel
Tepsis csirkecombok sült zöldségekkel

A csirkecombokat 1 órával a sütés előtt olívaolajas, sós, borsos pácba tesszük, és szobahőmérsékleten, lefedve hagyjuk. A sütéshez használt eszközt – tárcsát, vaslapot vagy vass...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk