0.50 kg kukorica kásadara
0,30 " vöröshagyma
4 nagy cikk fokhagyma
0.15 napraforgó olaj
1 ek só
1 kk porpaprika
1 mk kurkuma
1/2 mk őröl bors
1/4 mk csili
----------------------------------
2 közepes fej vékony levelű édes káposzta
-----------------------------------
1 kk vegeta
1 mk cukor
1 kis doboz aranyfácán paradicsom püré (kb 8 dkg)
A kukorica kásadarát egy tálban, bő hideg vízben 2x,3x megmossuk, úgy, hogy a víz színére feljövő könnyű héjat is leöntjük róla a hideg vízzel együtt.
Lecsepegtetjük.
Ugyan ebben a tálban lobogó forró vízzel leforrázzuk, a megmosott darát, úgy, hogy két ujnyi magasan lepje el a forróvíz.
Megkavarjuk egy fakanállal, s hagyjuk magára, hagy dagadjon....
Az édes káposztának kivágjuk a torzsáját, s forró, sós vízben megabároljuk, leveleire szedjük. A leveleket, ha nagy ketté vágjuk középen, illetve a kemény belső ereket is levágjuk, hogy töltéskor ne akadályozzanak bennünket. (40-50 db levélre van szükség)
Apróra vágjuk a vöröshagymát, ( almareszelőn gyorsan, és egyenletesebben, kevesebb könnyel túl vagyunk rajta), s az olajban, megfonnyasztjuk.
Le húzzuk a tűzről az edényt, belerakjuk a fokhagymaprésen áttört fokhagymát, megkavarjuk. A porpaprikát, megkavarjuk. Mehet bele a só, az őrölt bors,a kurkuma, és a vegeta,
A leforrázott kukoricából a maradék vizet jó erősen kinyomkodjuk, s ráöntjük a fűszeres hagymára, alaposan összekeverjük, megkóstoljuk, hogy elég ízletes e? a sónak érezni kell.
Közben buzgón mondjuk a simránt..........
Szerintem nagyon finom lett a töltelék, és szép a színe is, a kurkumától, és a porpaprikától.
A káposzta közepét apróra vágjuk, s a főzőedény aljára szórjuk.
A levelekbe egy-egy nagy kávéskanálnyi tölteléket teszünk, s felcsavarjuk. Csinosan. Az egyik vége hegyes, itt nem tud kifőni a töltelék, a másik végét középre, gyűrögetjük......fog menni.............
Szépen, körkörösen, szorosan, egymás mellé, majd egymásra rakosgatjuk a helyes kis töltelékeket egy jó minőségű vastag fazékba, aminek fedője is van.
Hogy ellepje, felöntjük forró vízzel, s feltesszük főni.
Amikor felfőtt, lassú tűzön főzzük, még, kb 15 percig, s ekkor öntjük rá, a 2 dl hideg vízben elkevert paradisom pürét, cukrot, és vegetát.
Miután újra felfőtt a káposztánk, lezárjuk a tűzet alatta, és hagyjuk puhulni.
Ez a fajta töltött káposzta, csak éppen, hogy paradicsomos, nem az a jellemzője. miután kihűlt, s újra melegítjük, akár 2x, is képes még vizet felvenni.......
Tudjuk a káposzta minél többször melegítjük,annál finomabb...........!
Ezt az alap tölteléket dúsíthatjuk, gombával, gabona hússal, szejtánal, gabonakolbásszal, füstölt sajttal, párolt zöldségekkel, párolt levelekkel,(petrezselyem, répa, spenót kapor ,stb).
Nagyon finom, ha gyalult savanyú káposztát, is rakunk az edény aljára.
Csekőné Valika
A zöldségeket megtisztítjuk, az újhagymát felkarikázzuk, a padlizsánt felkockázzuk, a cukkinit félkarikákra vágjuk. A csirkehúst sózzuk és borsozzuk, majd egy mélyebb serpenyőben 2...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűhttps://www.instagram.com/p/ClCH68DIZ7J/
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűösszeállítani , kifőzni
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzeleteljük fel a gombát kisebb darabokra. Ha kicsik a gombák, akkor nem kell felvagdosni. Keverjük össze a fokhagymát az olajjal, a sóval és a többi fűszerrel, az így kapott fűsze...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű