menu

Családireceptkönyv.hu

ÉLESZTŐS KENYÉR – 2 órás meló


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Csak a boltban vásárolt kenyérrel évente 10 kg hormonrendszert károsító tartósítószert eszünk meg.
Ha megteheted ezért inkább süss otthon kenyeret.
A fele egy-két nap alatt jó lesz, a másik felét fagyaszd le.
Egy hétig kitart, nem kell tartósított kenyeret venned.
Itt egy tönkölylisztes kenyér recept.
Köszönet érte Ildikónak!

ÉLESZTŐS KENYÉR – 2 órás meló

Hozzávalók: 0,5 kg teljes kiőrlésű tönköly liszt, 5-6 dl langyos víz, fél élesztő, egy evőkanál só, teáskanál szódabikarbóna, igény esetén magok (ekkor lehet, hogy kicsit több vizet vesz fel)

Elkészítés:


Hozzávalók: 0,5 kg teljes kiőrlésű tönköly liszt, 5-6 dl langyos víz, fél élesztő, egy evőkanál só, teáskanál szódabikarbóna, igény esetén magok (ekkor lehet, hogy kicsit több vizet vesz fel)

A langyos vízbe elkevered az élesztőt. Nem kell tűzön felfuttatni. Külön tálban a liszthez hozzáadod a szódabikarbónát és a sót majd az élesztős vizet és elkezded gyúrni a tésztát. Ha már nincs benne levegő, akkor elrakod kelni. Ha megkelt, akkor felvágod veknikre (én 3-ra szoktam) és egyesével ismét átgyúrod és formázod. A formázás során fontos, hogy a majdani teteje a kenyérnek alul van és oldalról veszed fel a formázás-gyúrás közben a tésztát, hogy a teteje sima legyen majd. Lehet a tetejét bevágni vagy ha csak tepsire rakod a kör alakú cipót akkor az egyik oldalát bevágni - ebből lesz a mosolygós kenyér!

Itt begyújtod a sütőt 200 fokra. A kis vekniket berakod a formába és hagyod még kelni kicsit, amíg a sütő elérni a 200 fokot. Berakod és 10 percig így sütöd, majd leveszed a hőt 170 fokra. Így kell még sütni 20-30 percig. Onnan lehet tudni, hogy megsült a kenyér, hogy ha az alját megkopogtatod, akkor kongó hangot ad ki. Ha tompa marad a kopogtatás, még sütni kell. Sütőberakás előtt és utána is jó alaposan át kell kenni vízzel - meg kell fürdetni a vekniket; ettől lesz ropogós!

ÉLESZTŐS KENYÉR – 2 órás meló

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Hot-dog kifli
Hot-dog kifli

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk 10-15 perc alatt. Ezután a liszttel, a tojással, az olvasztott vajjal (margarin) és sóval tésztát gyúrunk belőle (kenyérsütőgép dag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
351. Ropogós zsemle
351. Ropogós zsemle

Mindent bele a dagasztóba, robotgépbe, kinek mi van otthon és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Kicsit lágyabb legyen, mint a kenyértészta. Aztán pihentetjük, amíg kétszeresére nem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Erdélyi magvas kenyér
Erdélyi magvas kenyér

A liszt negyedéből az élesztőből és 5 deci vízből kovászt készítek. Elkeverem egy plasztik tálban, majd lefóliázom, letakarom konyharuhával és hagyom érlelődni a kovászt 3 órát.Egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Sajtos-tejfölös pogácsa Borbás Marcsi
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Sajtos-tejfölös pogácsa Borbás Marcsi

Langyosíts meg másfél deci tejfölt, keverd el benne az élesztőt, és pihentesd öt percig. Morzsold össze a lisztet a vajjal, adj hozzá egy tojást, majd mehet hozzá az élesztős kever...

Elkészítési idő: 10ó
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk