Hajdu Zsóka
2 éve
Én kb. már egy éve próbálgatom a rétes elkészítését. Nekem az alábbi recept vált be: fél kg sima liszt, 1 egész tojás, egy teáskanál só, egy teáskanál 10%-os ecet, egy evőkanál langyos zsír és kb 4-4,5 dl langyos víz. Ez a kritikus pontja a műveletnek, ettől függ a húzás, ez gyakorlatot és tapasztalatot igényel. Nem kell megijedni, mert ragacsos tészta lesz belőle, de kidolgozás után, ami nekem kézzel és olyan csipkedő mozdulatokkal kb. 30-45 perc, inkább 45, szépen elválik az edénytől és a kezemre sem ragad annyira, mint az elején. Akkor jó, ha sima felületű, kicsi hólyagocskák jelennek meg rajta és pókhálószerűen válik el az edénytől és inkább kicsit ragacsos, mint teljesen száraz kézérzésem van (a kezemen mindig marad valamennyi). Robotgéppel is lehet "dagasztani"...én még úgy nem próbáltam. Ezután a kicipózás következik. Én nem veszem ketté a tésztát, mert az asztalom 100x150 cm ezért egy nagy cipót csinálok belőle, úgy, hogy a tésztát lisztezett deszkára borítom és a széleit behúzom középre és nyomok rajta egyet,addig teszek így míg körbe nem érek. Ezt követően megfordítom (teljesen sima a hátoldala, ami majd felül lesz), előtte még lisztet hintek alá, tetejét megkenem olajjal, vagy olvasztott zsírral és meleg helyen (ne legyen huzatos) egy edénnyel lefedve 45 percig pihentetem. Ezt követően jön a művelet, amit a néni a videón profi módon tesz!
Bocsánat, ha kicsit hosszúra sikerült.
Egy villával dolgozzuk ki krémszerűvé a feta sajtot. Adjuk hozzá a görög joghurthoz a tojást, majd keverjük hozzá a fetakrémet is. Addig keverjük amíg szép egyenletes nem lesz. Ami...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVajon vagy zsíron zsemlemorzsát piritunk Túró, tojás sárgája , búzadara, liszt, pici só> összedolgozni + felvert tojás fehérje. Forrásban lévő sós vízben főzzük (kb 5 perc), zs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA palacsinta tésztához egy tálba tedd bele a lisztet, a tojást, a cukrot és a sót. A tej felével keverd el csomómentesre. Add hozzá a tej másik felét és a szódavizet. Keverd el e...
Elkészítési idő: 40 p Nehézség: KönnyűZsírt melegítek a lábasban, megpirítom benne az apróra vágott hagymát, rádobom a felszeletelt gombát, ráreszelem a fokhagymát, befűszerezem... Egyet forralok rajta, rádobom a fél...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes