500 g liszt
350 g vaj
150 ml tejföl
1 egész tojás és 1 sárgája
csipetnyi só
kb 100 g savanykás lekvár
vaníliás porcukor a szóráshoz
A lekvár és a porcukor kivételével a hozzávalókat összegyúrjuk.
Három cipót formálunk és hidegre tesszük 1-2 órára. (Én reggel szoktam összegyúrni és délben sütöm).
A sütőt bekapcsoljuk.
Az egyik cipót lisztes deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk.
Nagyobb köröket szaggatunk (8 cm ), közepére lekvárt teszünk, összehajtjuk, a szélét finoman újjainkal összenyomjuk (nem nagyon, hogy sütés közben kitudjon nyílni).
Sütőpapírral bélelt tepsiben 8-10 perc alatt megsütjük. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Ugyanígy járunk el a másik két cipóval is. A szaggatástól maradt darabkákat összegyúrjuk, ha van lehetőség ezt még egy keveset hideg helyen pihentetjük, mert hanem nem fog olyan szépen kinyílni, mint az előbbiek.
Lépés 1 Megmelegítjük a tejet, de ne legyen forró. Beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 percre félretesszük meleg helyre. Ennyi idő alatt szépen felhabosodik az...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat osszekeverjuk, jól kidolgozzuk. Fél órát pihentetjuk a tésztát, vigyázva, hogy meg ne fázzon! Majd 3 részre osztjuk, elsodorjuk téglalap alakúra, amelyet megkenjuk t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint a liszttel elmorzsoljuk, az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. (tejfölt csak annyit tegyünk bele, amennyit felvesz a liszt) 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKonyharuhával lefedve 1,5 órát kel szobahőmérsékleten. 100 grammos darabokat olajos deszkán kivirgoljuk. 2x8 darabot teszünk sütőpapíros tepsire, légkeveréses 100°C-on 20 percig...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes