menu

Családireceptkönyv.hu

Pavlova


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


4 tojásfehérje (szobahőmérsékletű!)
1 csipet só
110 g kristálycukor
1 kk. almaecet vagy fehérborecet
8-10 csepp vaníliakivonat
110 g porcukor
1 ek. étkezési keményítő
400 g érett eper
1 tasak (10 g) vanillincukor
1,5 tasak (15 g) habfixáló
3 dl tejszín
1 szál citromfű

Elkészítés:


1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy nagyobb tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. Közepére egy 22-24 cm átmérőjű kört rajzolunk, majd megfordítjuk, hogy a papír „írott” oldala kerüljön alulra.

2. 4 friss, szobahőmérsékletű (!) tojást gondosan megmosunk, és ügyelve arra, hogy szemernyi sárgája se kerüljön a fehérjébe, egyenként kettéválasztjuk őket (a sárgákat egyéb célra elhasználjuk).

3. A fehérjéket patyolattiszta keverőtálba csúsztatjuk, hozzáadunk 1 csipet sót, és kemény habbá verjük. Apránként, több részletben beleszórjuk a kristálycukrot, hozzáadjuk az almaecetet, majd a vaníliakivonatot, és addig verjük, amíg a cukor elolvad, illetve szép fényes, kemény habot nem kapunk. Összekeverjük a porcukrot és a keményítőt, a hab tetejére szitáljuk, és szelíden-lazán összeforgatjuk.

4. A habmasszát a sütőpapírra rajzolt kör belsejébe halmozzuk, elsimítjuk, szegélyét kissé felmagasítjuk, úgy, hogy közepén sekély mélyedés legyen (oldalát nem kell elsimítani, mert mutatósabb, ha rajzos marad!). Betesszük a sütőbe, azonnal visszakapcsolunk 140 °C-ra (légkeverés 110 °C), és másfél órán át szárítjuk-szikkasztjuk. Többször kinyitjuk a sütő ajtaját (azaz kiszellőztetjük, hogy távozhasson a gőz), és ropogósra száradhasson a habtorta külseje. Kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben sütőben hagyjuk teljesen kihűlni (2-3 óra) – sütés közben megnő, majd kissé öszeesik, nem baj, ez a természete.

5. Az eperszemeket megmossuk, tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet, megtisztítjuk, és nagyságuktól függően félbe-, negyedbe vágjuk. Tortalapáttal alányúlva leválasztjuk a habtortát a sütőpapírról, lapos tálra emeljük. A vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, vastagon-magasan a torta közepére simítjuk, és tornyosan rápúpozzuk az epret. Citromfű-/mentalevélkékkel díszítve tálaljuk

Trükkök, tippek, praktikák:


Tálalásig (fedetlenül) a hűtőszekrényben tároljuk, de tanácsos mihamarabb elfogyasztani, mert a tejszínhabtól megereszkedik a habcsóktészta, és veszít a ropogósságából, holott úgy az igazi, ha a torta külseje ropogós, a belseje pedig puha-krémes.
– Bármely érett, karakteres ízű gyümölcsből, illetve annak jól lecsepegtetett befőttváltozatából mennyei (őszibarack/nektarin, narancs stb.)
– Kényzetetésképpen gyümölcs-/csokoládéöntetet kínálhatunk hozzá.
– Maga a kész habcsókalap töltetlenül remekül bírja a mélyhűtést; fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és frissen töltjük meg tejszínhabbal, gyümölccsel.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Amerikai almatorta
Amerikai almatorta

Most rá kell önteni/kanalazni a tésztát. Nekem általában túl sűrű, és „nem akar” eloszlani a cucc tetején, ilyenkor csalok egy kevés tejjel, így már megadja magát. Mehet is be...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Túró torta (mama)
Túró torta (mama)

A túrót áttörjük, a tejszínt felverem, belekeverem a tört túrót, csipetnyi sót hozzáadjuk. A zselatint 1 dl vízzel felteszem forrni, ahogy le van írva a zacskóra. Ha kihűlt, hozzáa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Egyszerű epres túrótorta
Egyszerű epres túrótorta

1. A piskótához a tojásokat a cukorral elektromos habverő segítségével kemény habbá verjük (kb 8-10 perc). A lisztet két részletben beleszitáljuk a tojáshabba, óvatosan beleforga...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Egyszerű diótorta
Egyszerű diótorta

A lisztbe keverünk 5 deka darált diót, fél csomag sütőport. A sütőt előmelegítjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk