1 kg krumpli
2 tojás
30-35 dkg liszt
1 púpos evőkanál zsír
kb 1 kg szilva
3 ek fahéjas porcukor
Először is a krumplit héjában megfőzöm. Kicsit hűlni hagyom, megpucolom, még melegen áttöröm, megsózom. Így most már mindenképpen hagyom teljesen kihűlni, mert a meleg krumpli szintén több lisztet felvesz, ragadós lesz, nehezebb vele dolgozni.
Amig a krumpli meghül a szilvát elkészítem. Megmosom, kimagozom és a mag helyére 1 kiskanál fahéjas porcukrot teszek (a szilva érettségétől függően).
A tészta összeállítása előtt nagyobb fazékba kevés sóval odateszem forrni a vizet.
A kihűlt, áttört és sózott krumplihoz hozzáadom a tojást, a zsírt és a lisztet. Először a kevesebb mennyiségű lisztet és ha érezzük még tehetünk hozzá. Jól összegyúrom, cipót formálok és erősen lisztezett nyújtódeszkára kiborítom. Kinyújtom kb. fél cm vastagra, majd felvágom 8-9 cm-es négyzetekre. Minden négyzet közepére teszek egy szilvát, majd összehajtom, gombócot formálok.
A lobogó forró vízbe rakom a gombócokat, pár perc múlva fakanállal belekavarok, hogy le ne ragadjon a lábas aljára. Mikor feljöttek a viz felszínére még
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre. 2 Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fokhagymát megpucoljuk és vékonyan felszeleteljük, az olívaolajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a szétmorzsolt tonhalat (olaj is mehet hozzá), a felkarikázott olajbogyót és paradicso...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A káposztát lereszeljük, sózzuk, majd olajon megpirítjuk. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és elkeverjük egy-két kanál olajjal. Után...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű(Kókusz)olajon megpirítunk egy feldarabolt, nagy fej vöröshagymát, egy fél zöld, és egy fél piros kaliforniai paprikát. 1,5 bögre főtt rizst és egy fél bögre főtt lencsét összek...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű