1 kg finomliszt /BL 55 /
5 dl tej
175 g tejföl
5 dkg élesztő v. 14 g por
3 tojás sárgája
1 egész tojás
2 tk só
2 ek kristálycukor
3 ek olaj
3-4 ek jól kenhető vaj
kenés: 1 tojás
tölthető: nutellával, lekvárral, pudinggal, gyümölccsel
A hozzávalókból lágy, ragacsos tésztát dagasztunk.
Ezután a tésztát egy deszkára borítjuk, megszórjuk egy félmaroknyi liszttel, picit átgyúrjuk, majd öt egyenlő részre osztjuk, melyekből gombócokat gömbölygetünk. Ne adjunk hozzá több lisztet, fontos, hogy a tészta jó puha legyen.
A gombócokat egyenként ellapogatjuk a tenyerünkkel, 40 cm kört nyújtunk. A deszkát nem kell lisztezni.
Ezután egy kört megkenünk vajjal, majd ráteszünk egy másik kört, és vajazzuk. Az utolsó tetejére már nem kenünk vajat!
A tésztát kézzel laposra nyomkodjuk, kinyújtjuk egy centi vastagra. / kör alakra /, 12 - 16 háromszöget vágunk belőle.
A cikkeket egyenként megfordítjuk, és kinyújtjuk 2 mm vastagra. Tölthetjük vagy csak simán, üresen a szélesebb felüknél , szorosan kiflikké tekerjük őket, két sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Letakarjuk, és meleg helyen egy-másfél órát kelni hagyjuk őket.
Tojással lekenjük. 200 fokon / alul-felül sütés / 20 perc
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk (a vizet lassan adagoljuk), letakarva, meleg helyen kb. 60 percig pihentetjük. A tésztát 8 részre osztani majd zsemlét formázni. Letakarva...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA langyos víz felébe belemorzsoljuk az élesztőt, elkavarjuk benne, majd hozzáadunk két evőkanál lisztet, és negyed óráig érni hagyjuk a kovászt, amíg habos nem lesz a teteje. A li...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a cukorral kevés langyos tejen felfuttatjuk, majd a liszttel, sóval, tejjel összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Egy reszelővel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókból egy rugalmas kelt tésztát készítünk. 2. Dagasztjuk. 3. Utána lisztezett munkafelületen lazán átgyúrom, és nyolc részre osztom. 4. Négyzetre nyújtom a t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű