menu

Családireceptkönyv.hu

2.Birsalmasajt


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


. 3 kg birsalma
2,5 kg cukor
1 citrom leve

Elkészítés:


elkészítés:
A birsalmákat jól meg kell mosni, a felületén lévő szőröket ledörzsölni. Négybe vágni, kiszedni a magházat és az esetleges rossz részeket. Héjastól kell feltenni annyi vízzel főni, amennyi éppen ellepi. Pár perc alatt puhára fő. A levet le kell önteni róla (másik edénybe tenni = cukorral, citromlével máris kész az ivólé). A megfőtt birsalmát leturmixolni simára, feltenni főzni egy jó nagy edénybe. Minden kilogramm birsalmához 60-70 dkg cukor kell. Én azonnal hozzáteszem a cukrot, és együtt keverem 2 órán keresztül. A végeredmény valami csodálatos ízű finomság. Vízzel kiöblített formába kell tenni, másnap kiborítani a formából. Néhány napig szellős helyen kell tárolni és forgatni, hogy egyenletesen száradjon.
vagy
Elkészítés:
A birsalmát jól megmossuk, hibás részeit eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt hámozás nélkül feldaraboljuk, lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Néhányszor megkeverve jó tíz perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. A birsalmapüréhez hozzáadjuk a cukrot (1 kiló gyümölcsvelőhöz 80-90 deka cukrot szokás számítani). A citrom levét ráfacsarjuk, majd kevergetve kb. tíz percig főzzük. Akkor jó, ha tányérra csöppentve a gyümölcs szinte azonnal megkocsonyásodik.
Megnedvesített celofánnal kibélelünk egy közepes magasságú tepsit, és a masszát beleöntjük, elsimítjuk. Celofánnal letakarjuk, nehogy por érje, és 3-4 napig száradni hagyjuk. Amikor megszikkadt, a formától, illetve a celofánról szépen elválik. Ekkor felszeleteljük. Aki szereti, őrölt dióba vagy mandulába forgathatja. Jól záródó fémdobozban tároljuk.

2.Birsalmasajt

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lekvár/Vaníliás eperlekvár
Lekvár/Vaníliás eperlekvár

A megtisztított, megmosott epret a cukorral a vanília kikapart magjaival, a vaníliarúddal és a dzsemfixszel kevergetve felforraljuk, majd további 3 percig főzzük. Lehabozzuk. A va...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Vaníliás barackbefőtt
Vaníliás barackbefőtt

Először a cukorszirupot készítem el. Ehhez a vizet a cukorral, valamint a hosszában felhasított, majd felaprított vaníliarúddal felteszem főni. Miután felforrt, még további 5-10 pe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Narancslekvár
Narancslekvár

Mielőtt neki fogunk a lekvárfőzésnek, az első és legfontosabb dolgod, hogy a citromokat és a narancsokat jó alaposan tisztítsuk meg, a legjobb ehhez egy dőrzsis szivacs. Ha ezzel m...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
6. Fügelekvár
6. Fügelekvár

Fügét turmixolni. Sűrűre főzni.Hozzá a többi , kicsit össze forralni. Két folpack közé nátriumbenzoát. Száraz dunszt.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk