menu

Családireceptkönyv.hu

71. Kakaós kalács


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


30 dkg liszt
1 tojás sárgája
Kb.1,4 dl tej
1 csipet só
1 tk kristálycukor
2 ev porcukor
1,3 dkg friss élesztő
2,8 dkg vaj
2 ek kakaó por
1 tojás a kenéshez

Elkészítés:


Az élesztőt a langyos tejbe a kristálycukorral az átszitált lisztből egy kanállal felfutatjuk.
A lisztbe mehet bele a só, a porcukor, a tojás sárgája és az olvasztott vaj és végül a felfutatott élesztő.
Kézzel vagy géppel dagasszuk be a tésztát. Puha lágy tésztát kell kapnunk. Ekkor vágjuk ketté a tésztát az egyik felét tegyük egy kelesztőtálba. A másik feléhez adjuk hozzá a kakaóport és gyúrjuk bele a tésztába ha kell mehet hozzá egy kevés tej.
Ezután mehet a tészta egy másik kelesztő tálba. Jöhet a kelesztés 40 percig. Ezután mind a két tésztát kinyújtjuk kb 35 x15 cm nagyságura. A fehér tésztára kb. 10-12 cm eltolással ráfektetjuk a kakaós tésztát majd behajtjuk az eltolás mértékével majd újra hajtunk rajta egyet, és végül ráhajtjuk a kakaós tésztát a tetejére.
Ezután megforditjuk úgy hogy a fehér rész legyen felül és kinyújtjuk a tésztát. Majd ismét megforditjuk a tésztát a barna résszel felfelé és feltekerjük úgy hogy a hajtás alul maradjon.
Ekkor jöhet egy penge és bevágjuk kb 1 cm mélyen ferdén. Majd tegyük a tésztát egy összegyürt sütőpapirra amibe a képen látható módon be is csomagoljuk lezárjuk a végét hogy a kalács majd csak felfelé tudjon terjedzkedni és tegyük egy formába keleszteni kb 25 percig. Ezután kenjük meg a tetejét egy felvert tojással kétszer, és mehet a kalács az 180 fokra előmelegített sütőbe a formával együtt.
Kb 25-30 perc alatt készre sül. De ha nagyon pirulna a teteje akkor mehet rá egy sütőpapír. A sütés vége elött kb 5 perccel vegyük ki a formából a papírral együtt bontsuk ki és tegyük a sütőrácsra és úgy süssük tovább.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Aszaltszilvás narancsos kalács
Aszaltszilvás narancsos kalács

Az élesztőt 1 dl tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a cukrokat, a felfutott élesztőt, a tojássárgájával elkevert ru...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar              Almás csavart
Almás csavart

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit betakarjuk, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a...

Elkészítési idő: 2h.(1h. kelés)
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fonott kalács
Fonott kalács

Az élesztőt fél deci langyos, picit cukros tejben futtasd fel, amíg buborékozni nem kezd. Dolgozd össze a liszttel, a cukorral, a langyos tejjel, a vajjal, egy tojással, a csipet s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Beigli, finom és szép
Beigli, finom és szép

Többek kérésére, adom a receptet... Tavaly készítettem először az ANDI KONYHÁJA recept alapján, kiváló recept, most is olyan jól sikerült mint akkor! Fontos, hogy a receptet lépésr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk