500 ml langyos víz
20 gr útifűmaghéj
1 púpos tk só
csipet cukor
4 gr Dr. Oetker porélesztő
5 gr zabpehely (vagy valamilyen: len, burgonya, köles...)
200 gr hajdinaliszt
100 gr barna rizsliszt
50 gr kölesliszt
1 ek kókuszolaj
Az 500 ml langyos vizet egy mérőpohárral kimértem és beletettem a 20 gr útifüvet. Kanállal összekevertem és hagytam állni 5 percig. Ez idő alatt az útifű szépen magába szívja a folyadékot és megdagad, ezáltal egy kocsonyás, sűrű massza lesz a vízből, nem kell megijedni tőle, bár nem túl szép látvány :) de igen nagy szerepe van a kenyér rugalmasságát illetően. Amíg dagadt a vízben az útifű, addig egy tálba mértem a többi alapanyagot, először a liszteket, a pelyhet, az élesztőt, sót, cukrot és az egészet egy kanállal összekevertem.
Kézi robotgép dagasztó spiráljával állítottam össze a tésztát. Amikor a szárazanyag már felvette az összes folyadékot, hozzáadtam a olajat is és tovább dagasztottam. (ez kb. egy 6-8 perces folyamat). A dagasztás befejeztével egy szögletes formát kikentem olajjal, megszórtam rizsliszttel. A kidagasztott tésztát olajos kézzel kivettem a tálból és a formába tettem, olajos, vajas kézzel formáztam, bevágtam.
50 fokos sütőben csukott sütőajtónál 10 percet!!! kelesztettem, majd 200 fokra állítottam a sütőt és 40 perc alatt készre sütöttem.
Mikor már nem volt forró a sütőforma, akkor kivettem a kenyeret és rácsra tettem. Ami a legfontosabb, hogy nem szabad forrón szeletelni, de még melegen sem! Mindenképp meg kell várni amíg kihűl!
Előtészta: 150 g fehér rozskovászt , 450 g vizet és 400 g Lidl lisztet a dagasztógép táljába összekevertem. 4 órát kelesztettem. Tettem hozzá 200 g Lidl lisztet, 150 g fehér ro...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet a dagasztó tálba teszem . A közepén kis fészket alakítok ki . Belekanalazom a mézet . Rámorzsolom az élesztőt . Felöntöm egy kevés meleg vízzel és hagyom , hogy felfusson...
Elkészítési idő: 2ó 10 p Nehézség: KözepesKelttésztát dagasztunk. Ha megkelt 4 részre osztjuk a tálban.1 részt kiemelsz, kézzel még elfelezzük, kinyújtjuk pizza formára és méretre, mindkettőt. Egyik lapot megkenjük a mo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegyn...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes