1 nagy vagy két kisebb füstölt csülök 1 napig áztatva
1 nagy vagy két kisebb nyers csülök
pár füstölt köröm, bőr, farok
25 g szemes fekete bors
40 dkg pucolt fokhagyma
10 l víz
kb 15 literes fazék
A füstölt húsokat előáztatjuk 1 napig, aztán átkapargatjuk, mossuk, fazékba rakjuk a megmosott nyers csülökkel együtt. Ráöntjük a vizet, főni tesszük. Lehabozzuk, mint a húslevest. Ha már nem habzik, beletesszük a fokhagymát és a borsot, takarékra tesszük és nagyon lassan 8-10 órát főzzük. Ha már jónak gondoljuk, lassan leszűrjük merőkanalanként meregetve, hogy legyen ideje leülepedni a zavarosságnak. Ha a lé nagy részét kimeregettük, szedjük ki a húst is, szortírozzuk tálkákba azokat a részeket, amelyiket szeretnénk megenni. A kutyi sem fog haragudni a kiselejtezett részekért :D Ezután a léről, amit nem mozgattunk mostanáig, hogy szépen felüljön a zsír a tetejére, a zavarosság le az aljára, szóval óvatosan leszedegetjük a tetejéről az összes zsírt. Ehhez kell egy kis türelem. Látni fogjuk, ha már csak pici lesz rajta, márványossá válik. ahogy keveredik a tiszta lé a kicsi zsírral a tetején. Szedjük le, amennyire csak van bírjuk, ne legyen fagyos zsír a megaludt kocsonyánk tetején. Ha végeztünk, meregessük rá a húsra, óvatosan, az alja maradjon a fazekunkban. Hagyjuk kihűlni és rakjuk hűtőbe vagy ha van olyan helyünk, ahol kb 5-6 fok van, tegyük oda.
Ebből kb 20 tálkával van, ha kevesebbet szeretnénk, felezzünk minden hozzávalót. Ha nem házi, hanem bolti a füstölt húsunk, szűrés előtt kóstoljunk, mert lehet, kell még bele só. Ne sózzuk túl, mert nem fog megaludni.
1.dinszteljük meg a hagymát egy kevés vízen, esetleg magvajon 2.adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, dinszteljük meg azokat is - ki is hagyható, ha épp nincs otthon 3.adjuk hozz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPici olajat melegítünk, majd ráöntjük a rizst, kissé megsózzuk, és egy picit megpirítjuk. Mikor már szinte az egész inkább fehér, mint átlátszó. Mikor kissé megpirultak, akkor fel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLábosban olajat hevítünk. Belemegy az apróra vágott hagyma, üvegesre pirítjuk. Közben a bab konzervek közül egynek (vagy az összesnek, ízlés dolga) leszűrjük a levét. Megy bele a l...
Elkészítési idő: 0,5 óra Nehézség: KönnyűA tejbe tettem a lisztet és állandó keverés mellett a tűzön besűrítettem,A tűzről levettem, hozzákevertem a tojások sárgáját a margarint és végül a reszelt sajtotA karfiolt megmost...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű