A tésztához
600 g burgonya (főtt, áttört)
70 ml 2,8%-os tej
1 nagy csipet kristálycukor
25 g élesztő (friss)
250 g vaj
410 g búzaliszt (BL55)
1 db tojássárgája
3 csapott teáskanál só
A kenéshez
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hideg vízzel átmosom, lehúzom a héjját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni.
Csak akkor kezdek a tésztának neki, mikor a főtt, áttört burgonya teljesen kihűlt! Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Ha felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy elég lágy tésztát fogunk kapni.
A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk rétesliszten, majd félbe hajtjuk, aztán a két oldalát a középsőre. Így 6 réteg lesz összesen.
A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy átmérővel!
Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc pihentetés után előmelegített légkeveréses sütőben 190 C fokon légkeveréses sütőben kb. 20-30 percig sütjük. Teljes kihűlés után kóstoljuk az elkészült burgonyás pogácsákat! Másnap még finomabb!!!! :)
Az egyik legkönnyebb burgonyás pogácsa amit valaha kóstoltam! Nagyon finom pogácsa recept!
http://aprosef.hu/habkonnyu_burgonyas_pogacsa_recept
elkészítés 1.A tészta hozzávalóiból géppel sima tésztát dagasztunk, és 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk egyenletes vastagságúra. 2.Ezután beirdaljuk a kés tompább felével. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet felforraljuk a rámával, majd a lisztet belekeverjük. Hagyjuk kihűlni, majd a sót és a 3 egész tojást belekeverjük. Beleöntjük a sajtokat is és kézzel átkeverjük az egészet....
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElőször elkészítjük a tölteléket. Egy lábasban kevés olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott fokhagymát, beletesszük a spenótot, megfonnyasztjuk, majd szobahőmérsékletűre h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekevered a ledarált zabpelyhet a túróval, tojással, sóval, szódabikarbónával, belemorzsolsz egy kevés feta sajtot. Sütőpapírral kibélelt tepsibe kanállal halmokat készítesz, te...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű