1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 4 dkg cukor, 4 dl meleg tej, 5 dkg étolaj, 2 dkg só, 1 dkg csemege pirospaprika
1. Az élesztőt kevés langyos cukros tejben megkelesztjük.
2. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, a megkelt élesztőt és a paprikát, majd jól összekeverjük.
3. Az átszitált lisztet és a meleg (30 C°-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és favillával elkezdjük a tészta kidolgozását.
4. Amikor már nehezen kezelhető a tészta, kézzel folytatjuk a dagasztást.
5. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan, hogy közben húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig.
6. Alaposan dolgozzuk ki, hogy felülete fényes, sima és hólyagos legyen. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük.
7. Ez idő letelte után a tésztát a tálból lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk.
8. Ezután kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük.
9. 35-40 percig meleg helyen tartjuk.
10. Sütés előtt étolajjal megkenjük.
11. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 45-50 percig szép barnára sütjük.
12. A kenyeret köménymaggal, napraforgómaggal ízesíthetjük.
1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk kelni. Minden hozzávalót összegyúrunk. Addig gyúrjuk-dagasztjuk, amíg jól formázható,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉlesztőt futtatni. Hozzáadjuk a többi anyagot. lesz. Dagasztjuk, kicsit ragadnia kell a tésztának, letakarjuk, kb 5 percre. A konyhapultot leterítjük egy tiszta abrosszal, aztán...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. Az élesztőt kevés langyos cukros tejben megkelesztjük. 2. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, a megkelt élesztőt és a paprikát, majd jól összek...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Belerakjuk a puha vajat és a tojást...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű