1 db tojássárgája, csipet őrölt gyömbér, 10 dkg forrázott mazsola, 10 dkg aszalt vagy kandírozott gyümölcs, 5 kg mandula, 2,5 cl rum, 2 dkg élesztő, 30 dkg liszt, 6 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1,25 dl tej, 1 db vanília rúd, csipet só, 1 db citrom reszelt héja, 1 db narancs reszelt héja
díszítéshez: olvasztott vaj, porcukor
1. Az élesztőből, a tej feléből, és egy kevés lisztből híg kovászt készítünk és kb. 2 órán át meleg helyen érleljük.
2. Ezután a mazsola, a gyümölcsök és a mandula kivételével minden anyagot összedagasztunk.
3. Húsz perc pihentetés után a mandulát és a gyümölcsöket is belegyúrjuk, majd újabb húsz percet pihentetjük.
4. Ezután megformázzuk, és fél órát kelesztjük.
5. 195 C-fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
6. Még forrón megkenjük olvasztott vajjal és vaníliás porcukorba forgatjuk.
Pontosan a tej mennyisége a liszt minőségétől is függ !!!!! Kevés cukros , langyos tejben elkeverem az élesztőt , hagyom kb : 10-15 percig , míg szépen megemelkedik . A többi hozz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk egy dl langyos cukros tejet, és hagyjuk felfutni. Miután az élesztő fe...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. A felolvasztott langyos vajat, és a langyos tejfölt tegyük bele a kenyérsütőgép üstjébe,...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt kb. 10 perc alatt. A lisztet átszitáljuk, hogy jó levegős legyen, elkeverjük benne a többi cukrot, elmorzsoljuk be...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű