50 dkg BL 80 liszt, 1,5 tk só, 1 ek cukor, 2 ek burgonyapehely, 2 dkg vaj, 3 dl tej, 2 dkg élesztő
1. A hozzávalókból rugalmas, hólyagos tésztát dagasztok.
2. Kelesztőtálban duplájára kelesztem.
3. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd veknit formázok belőle.
4. Sütőzacskóba, vagy sütőpapírral bélelt jénaiba teszem a megformázott tésztát és hagyom, hogy ismét jó duplájára keljen. Kb. 1 óra kell neki.
5. Miután megkelt pengével bemetszem, vizet permetezek a sütőzacskóba vagy a jénai tetejébe, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem.
6. Sütőzacskóban kb. 35-40 perc, jénaiban 5-10 perccel több idő kell neki.
7. Rácsra teszem hűlni.
Öregtészta készítése: A hozzávalókat egyneművé dagasztom, és letakarva hagyom a konyhapulton 10-12 órát kelni. Ezután a hűtőben tárolom felhasználásig. A tészta készítése: A m...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézTörjük apróra a fokhagymát és tegyük egy csészébe. Öntsünk rá egy evőkanál olajat és kevergessük egy kicsit, hogy a fokhagyma olaj kioldódjon. Öt perc múlva adjunk hozzá egy dl. vi...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz◾️A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a sikért és a sót. ◾️A közepébe mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos vizet. ◾️Hozzáadjuk a vajat és...
Elkészítési idő: 60 perc + pihen Nehézség: Nehéz1. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben megkelesztjük. 2. Nagyobb méretű tálba öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, és a megkelt élesztővel jól összekeverjük. 3...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz