Húshoz:
50 dkg csirkemell, vagy sertéshús
5 ek gyros fűszerkeverék
3 ek olívaolaj
1 ek citromlé
Tzatziki:
2 pohár joghurt
2 db kígyóuborka
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors
citromlé
olívaolaj
Pita:
45 dkg liszt
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 csomag szárított élesztő
4 evőkanál olívaolaj
3 dl víz
A húst csíkokra vágjuk, és bepácoljuk pár órára a gyros fűszerkeverékkel.
Kevés olajon sütjük majd ki, ha a mártást és a pitákat is elkészítettük már.
A tzatziki elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük, a burgonyát hasábokra vágjuk. Elkészítjük a Tzatziki mártást. Az uborkát lereszeljük a héjával együtt.
Picit megsózzuk, hagyjuk, hogy levet eresszen és kicsavarjuk. Hozzákeverjük a joghurthoz, majd adunk hozzá 3-4 gerezd áttört fokhagymát.
Sózzuk, borsozzuk, kb. egy teáskanálnyi citromlevet és ugyanennyi olíva olajat keverünk hozzá. Az egészet jól összedolgozzuk, és minimum 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Jöhet a pita elkészítése.
A pita elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 8-10 gombócot formálunk belőle és a duplára kelesztjük.
Ha megkeltek, egyenként kinyújtjuk őket, és letakarva még 15 percet kelesztjük. Egy felmelegített serpenyőben (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe) a villával megszurkált pita mindkét oldalát világosra sütjük.
A kész pitának puhának kell lennie, hogy könnyen fel lehessen tekerni, ezért konyharuhával letakarjuk fogyasztásig.
Összeállítjuk tálaláshoz az ételünket.
A pitákat megkenjük a tzatziki mártással, elosszuk rajtuk a zöldségeket, a húst, és a külön kisütött hasábburgonyát, majd tölcsér alakúra feltekerjük, alufólia segítségével.
Tipp: Gyros fűszerkeverék házilag:
3 ek só
1 ek pirospaprika
2 tk őrölt bors
1 ek aprított vagy szárított petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 ek aprított vagy szárított oregánó
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió
őrölt római kömény
őrölt ánizsmag
őrölt édeskömény mag
a burgonyákat megpucoljuk és lereszeljük.Hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a sót.Kevés vízzel galuska állagúvá gyúrjuk L.obogó sós vízben kiszaggatjuk a galuskákat nokedliszaggató...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: NehézFőzd meg a quinoát, és ha nem konzervből készíted, a feketebabot is. A felaprított hagymát dinszteld meg olajon, majd keverd hozzá a húst, és főzd 15-20 percig. A félig főtt hú...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűsütőt előmelegítjük 200 fokra • az első 5 hozzávalót (azaz a zöldségeket, a bab kivételével) egy nagy tepsibe szórjuk • meglocsoljuk kevés olívaolajjal, fűszerezzük, jó alaposan...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kolbászt 2 cm- es darabokra vágom, átfúrom a nyers tésztával. Forró vízben kifőzöm. A raguhoz megdinsztelem a hagymát, rádobom a felszeletelt szalonnát, fokhagymát, fűszereket, g...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű