A karamell:
- 115 g vaj
- 100 g barna cukor
- 2 evőkanál kukoricaszirup, juharszirup, melasz, másféle szirup vagy akár méz
- 150 g (kb. 1 tubus) cukrozott sűrített tej
Egy lábasba tedd bele a 115 g vajat, 100 g barna cukrot, 150 g sűrített tejet, és 2 evőkanál szirupot. Lényegében mindegy, milyen szirupot használsz, kukoricaszirup, melasz, juharszirup vagy akár méz is jó.
Kapcsold fel a tüzet alatta, és állandó kevergetés mellett forrald fel.
Amikor felforrt, főzd még 5 percig, szintén állandóan kevergetve, amíg kicsit sötétebb lesz a karamell.
Hagyd kihűlni a tésztát és a karamellt is. A legjobb, ha szobahőmérsékletűre lehűlnek – erre legalább egy órát számolj.
1. 30 dkg liszt, 15 margarin, 4 tojás sárgája, pici só, 2,5 dkg élesztő, amit 1 dl tejben és egy pici cukorban felfuttatok. 2. Ezt kézzel jól összedolgozzuk. 3. Utána egy kö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást, a mézet, a kakaót, a zsírt, gőz fölött habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztben elkevert szódabikarbónát. A tésztát 2 részre osztjuk, majd zsírozott, lisztezett (köze...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást a zsiradékkal, a porcukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a sütőporos, szitált lisztet, kevés tejjel összegyúrjuk. 2 részre osztjuk, egyik sárga marad. A másik felébe kaka...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Melegítsük elő a sütőt 160 Celsius fokra, és vajazzunk és sütőpapírral béleljünk ki egy 20 cm-es sütőformát. 2. Szitáljuk a lisztet, a gyömbért, a szegfűborsot, a sót és a sz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű