Hozzávalók a tésztához:
- 18 dkg sima liszt
- 1 tojás
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 csipet só
- kb. fél dl langyos víz
A kenéshez:
- 1 dl tejföl
- 1 dl olaj
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg kristálycukor (vagy nyírfacukor)
- 3 evőkanál búzadara
- 1 tojás
- 40 dkg eper tisztítva, darabokra vágva
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet, a tojást, az olajat, citromlét és a sót annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk és fél órát pihentetjük.
2. A töltelékhez a túrót, cukrot, búzadarát és a tojást egy tálban elkeverjük addig, amíg a cukor el nem olvad.
3. A tésztát két cipóra osztjuk, kinyújtjuk téglalap alakúra jó vékonyra, megkenjük a tejföl és olaj keverékével, egyenletesen eloszlatjuk rajta a túró felét, megszórjuk az eper felével. Két oldalt picit ráhajtjuk a tésztát a töltelékre (ahogy a fenti képen is látszik) és feltekerjük, mint a piskótatekercset (a hajtás része alulra kerüljön). A másik cipóval is ugyanígy járunk el.
4. Sütőpapíros tepsire tesszük a réteseket, a tetejüket megkenjük a maradék tejföl-olaj keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
5. Öt percig hagyjuk pihenni, majd szélesebb darabokra szeleteljük és porcukorral meghintve langymelegen tálaljuk.
Tavaly rátaláltam Lajos Mari rétestésztájára egy nagyon régi újságban, akkor kipróbáltam a sonkás-hagymás verziót és annyira jól sikerült a tésztája, azóta bátran nekiállok a rétes készítéséhez (is). Nagyon szeretem ennek a tésztának az állagát, mert hihetetlen könnyű bánni vele, nem kell húzogatni az asztalon, elég ha a gyúrótáblán jó vékonyra kinyújtjuk és már tölthetjük is. Az eredeti receptben is úgy szerepel, hogy csak nyújtani kell - ezért figyeltem fel rá. :) Ráadásul nagyon könnyű vékonyra nyújtani, nem kell vele küzdeni. :) Próbáljátok ki Ti is... bármilyen töltelékkel. Nálam most epres-túrós változatban készült, mert annyi eprünk van idén, hogy nem győzzük enni. ...és mit mondjak? Nagyon 'bejött' nekünk ez a töltelék.
A hozzávalókat összekeverjük és tetszés szerint rakhatunk bele csoki darabokat, mogyorót, mandulát, gyümölcsöt stb.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1. Olvaszd fel a vajat, add hozzá a cukrot és a kakaót, aztán óvatosan keverd hozzá a tojást. Nagyjából 1-2 percig folyamatosan kevergesd, míg a massza enyhén besűrűsödik. 2. Ve...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA 6 tojást szétválasztottam (fehérje és sárgája külön), a fehérjéhez hozzáadtam a 12 dkg cukrot, valamint a vaníliás cukrot, és így kemény habbá vertem. A sárgájához hozzákevertem...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz alap hozzávalóit összekeverem és a tepsi aljába nyomkodom. A pudingot megfőzöm, kicsit kihűtöm és hozzákeverem a margarint. A krém felét ráteszem az alapra. Ezután a rumba áztat...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű