Családireceptkönyv.hu

Mézes bejgli (teljes kiőrlésű lisztből)


Írta:

Adag: 4 rúd
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


• 65-70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
• 2 tojássárgája
• 2 ek. méz
• 3 dkg élesztő
• 2 dl tej
• 25 dkg vaj
• 0,5-1 dl rum

Máktöltelék:

• 25 dkg darált mák
• 1 dl tej
• 5 ek. méz
• 1 db citrom reszelt héja
• 2 ek. mazsola
• 2 ek. rum

Diótöltelék:

• 25 dkg darált dió
• 1 dl tej
• 5 ek. méz
• 1 db citrom reszelt héja
• 2 ek. mazsola
• 2 ek. rum

Elkészítés:


A tejet langyosítsd fel, adj hozzá 1 kk. cukrot, morzsold bele az élesztőt, és 15 perc alatt futtasd fel.
A vajat morzsold el a liszttel és a tojássárgájával, majd keverd össze az élesztős tejjel és a rummal feloldott mézzel. Gyúrj belőle tésztát, és egy konyharuhával letakarva pihentesd, amíg elkészíted a tölteléket.
Áztasd a mazsolát rumba. Melegítsd meg a tejet, keverd bele a diót, majd a többi alapanyagot is. A máktöltelék esetén ugyanígy járj el.
A tésztát oszd 4 részre, és egyenként nyújtsd ki téglalap alakúra. Kettőt diótöltelékkel, kettőt pedig máktöltelékkel kenj meg. A téglalap szélét egy kicsit hajtsd a töltelékre, majd óvatosan teker fel.
A tepsit vajazd ki egy kicsit, és mehet is rá a 4 rúd bejgli.
A tetejüket kend meg tojássárgájával, majd pihentesd egy kicsit, legalább 20 percet, és utána tojásfehérjével is kend meg. Ettől lesz szép töredezett a tészta felszíne.
Amikor megszáradt egy kicsit a tojásfehérje is a tészta tetején, szurkáld meg villával és tedd előmelegített sütőbe, és 180°C-on 30–35 percig süsd. Csak akkor szeleteld fel, ha már teljesen kihűlt!

Mézes bejgli (teljes kiőrlésű lisztből)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: ani44
Házias töltött káposzta, ez aztán az igazi finomság
Házias töltött káposzta, ez aztán az igazi finomság

Elkészítjük a tölteléket: a hagymát felaprítjuk, a zsír felén dinszteljük, ezt a darált húshoz adjuk, a pirospaprika felével, három tojást adunk hozzá és a megmosott rizst. Egy lap...

Elkészítési idő: 1 ora
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Évi almáspitéje
Évi almáspitéje

A lisztet elegyítjük a porcukorral és a sütőporral, majd alaposan elmorzsoljuk a zsírral. Ezután simára gyúrjuk a tojások sárgájával és a tejföllel. Ha a tészta összeállt, becsomag...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Gyümölcskenyér*
Gyümölcskenyér*

Először a gyümölcsöt kell előkészíteni, mazsolát beáztatni, sárgabarackot és mandulát felvágni apró darabokra. Egy nagy tálba a lisztből egy-két kanálnyit a yümölccsel összekever...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Diós padlizsántekercs gránátalmával
Diós padlizsántekercs gránátalmával

A padlizsánt hosszában hajszál vékony szeletekre vágjuk (a két szélét, amit már nem lehet szeletetelni, apróra fölkockázzuk). Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk. Ebbe tesszük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk