Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Mákos guba torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


mákos guba hozzávalói:
12 db vajas kifli
1 l tej
3 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor (nyírfacukor)
15 dkg darált mák
1 nagyobb citrom reszelt héja
1 mk őrölt szegfűszeg
10 dkg mazsola (elhagyható)
A krém hozzávalói:
4 db tojássárgája
1 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor (vagy 2 tk vaníliaesszencia)
8 dkg cukor (vagy fruktóz)
4 dl tej
15 dkg vaj
A tetejére:
3 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor (vagy por nyírfacukor)
1 csomag zselatinfix
egy kevés mák

Elkészítés:


Először elkészítjük a mákos gubát. A kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáadjuk a citromhéjat, a szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz vegyítjük. Ráöntjük a kiflikarikákra, és várunk kicsit, míg a kifli felveszi a folyadékot.
Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet. Először egy keveset merünk belőle a tojássárgás keverékhez (hőkiegyenlítés), majd a többit is hozzáadjuk, és sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd a vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük.
A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfixszel, és habzsák segítségével halmokat nyomunk belőle a torta tetejére. Díszítésnek megszórjuk mákkal.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mézeskalács és írókaracept Barbitól
Mézeskalács és írókaracept Barbitól

♥ A tészta készítése: A lisztet, a szódabikarbónát, a mézes fűszert, porcukrot összekeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk, és végül a mézzel és tojással összegyúrjuk. Könnyen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Kölesropogós
Kölesropogós

A kölest két-háromszoros mennyiségű, sós vízben negyed óra alatt puhára főzzük, majd lehűtjük. Hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát. Ezt egyébként helyettesíthetjük bármilyen más, szá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Fahéjas csillagok (Nassolda)
Fahéjas csillagok (Nassolda)

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Ha ragadna, tegyünk még hozzá egy kis darált magot. Hűtőbe tegyük egy órácskára pihenni, majd porcukrozott deszkán nyújthatjuk kb 1/2 cm vastagr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kávés-karamelles sajttort oreió-val – sütés- és KOFF
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Kávés-karamelles sajttort oreió-val – sütés- és KOFF

Az Oreo-s alappal kezdünk (persze vész esetén másfajta keksz is jó ? ). A kekszet (töltelék nélkül) ledaráljuk, összekeverjük a megolvasztott vajjal, és egy 18 cm-es tortaforma alj...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk