Családireceptkönyv.hu

Mákos guba torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


mákos guba hozzávalói:
12 db vajas kifli
1 l tej
3 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor (nyírfacukor)
15 dkg darált mák
1 nagyobb citrom reszelt héja
1 mk őrölt szegfűszeg
10 dkg mazsola (elhagyható)
A krém hozzávalói:
4 db tojássárgája
1 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor (vagy 2 tk vaníliaesszencia)
8 dkg cukor (vagy fruktóz)
4 dl tej
15 dkg vaj
A tetejére:
3 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor (vagy por nyírfacukor)
1 csomag zselatinfix
egy kevés mák

Elkészítés:


Először elkészítjük a mákos gubát. A kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáadjuk a citromhéjat, a szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz vegyítjük. Ráöntjük a kiflikarikákra, és várunk kicsit, míg a kifli felveszi a folyadékot.
Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet. Először egy keveset merünk belőle a tojássárgás keverékhez (hőkiegyenlítés), majd a többit is hozzáadjuk, és sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd a vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük.
A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfixszel, és habzsák segítségével halmokat nyomunk belőle a torta tetejére. Díszítésnek megszórjuk mákkal.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: László
Csokoládés kenyér
Csokoládés kenyér

1. A csokoládét nagyobb darabokra törjük és megolvasztjuk a forró kávéban. A sütőt előmelegítjük, a tepsit kibéleljük a sütőpapírral. 2. A tojást a cukorral habosra keverjük, hozz...

Elkészítési idő: 75 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Raffaello-szelet-2
Raffaello-szelet-2

A tojásfehérjéket a cukorral, sóval felverjük kemény habbá, majd a lisztet, a sütőport és a kókuszt hozzákeverjük. Egy kb 27 x 35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a té...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Fűszeres bundás harcsa zellersalsával
Fűszeres bundás harcsa zellersalsával

A csicseriborsólisztet összekeverjük különböző fűszerekkel, például római köménnyel, őrölt korianderrel, curryvel, pirospaprikával, és frissen őrölt sóval és borssal. Bekeverjük an...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Töltött káposzta
Töltött káposzta

A káposztát, " ha igényli" kicsit leöblítjük, hogy ne legyen túl savanyú. Közben elkészítjük a tölteléket: a darált húsokat elkeverjük a megtisztított rizzsel, fűszerekkel, kevés...

Elkészítési idő: 4 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk