Családireceptkönyv.hu

Narancsos kacsa


Írta:

Elk. idő: 3óra
Adag: 4fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 db pecsenyekacsa, tisztítva, zsigerelve
1 üveg narancslekvár
fél liter 100%-os narancslé
1 ág friss rozmaring
1 ág friss kakukkfű
4-5 szegfűszeg
2 narancs + a tálaláshoz
Só, bors
gyömbér

Elkészítés:


A kacsát megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet. Egy hústűvel kb. 2 centinként mindenhol beszurkáljuk a bőrét úgy, hogy tényleg csak a bőrt szúrjuk át, de az alatta lévő húst sértetlenül hagyjuk (ellenkező esetben egy csomó nedvesség kiszivárog majd belőle).
Vizet forralunk egy akkora fazékban, amibe belefér az egész kacsa. Ha lobog a víz, 10 percre belemerítjük, majd kiszedjük és hagyjuk kicsit lehűlni, a bőrét óvatosan áttörölgetjük.Jöhet a fűszerezés. A kacsa hasüregét jó alaposan besózzuk, megborsozzuk és beledobjuk a szegfűszeget, az egész ág rozmaringot és kakukkfüvet. Egy egész narancsot gerezdekre vágunk és jól betömködjük a többi fűszer mellé a kacsa hasába. Kívülről alapos sózás, borsozás és igény szerint egy kis gyömbéres kezelés jöhet még. A kacsát szépen ráhelyezzük egy sütőrácsra, ami alá egy tepsit helyezünk és beletöltünk 1,5 dl vizet.
A sütés maga több fázisban történik. Rögtön jön is az első:
A sütőt 220 fokra hevítjük és így sütjük a kacsát a rács-tepsi kombón 15-20 percig, míg egy kis színt nem kap. Közben összedobjuk a narancsos mázat, amivel majd a továbbiakban kenegetjük majd a húst: egy gyorsforralóba dobunk 2-3 evőkanál jóféle narancslekvárt, kevés vizet és narancslevet. Az egészet felforraljuk, hogy szirupos állaga legyen.. A kacsát kivesszük a sütőből, a hőmérsékletet pedig átállítjuk 170 fokra. A madarat alaposan megkenjük a narancsos mázzal és visszarakjuk sülni 40 percre. Megfordítjuk a kacsát, a másik felét is alaposan átkenjük a sziruppal. A tepsiből leöntjük az összegyűlt szaftot egy edénybe, újból feltöltjük 1,5 dl vízzel és a szokásos rács-a-tepsin megoldással visszarakjuk az egészet a sütőbe. 170 fok, 40 perc.A kacsát megint átfordítjuk, bekenjük mázzal, szaftját az edénybe szedjük, tepsibe vizet nyomunk és ismét sütjük, 170 fokon 45-50 percig, míg szép aranybarna-karamelles színe lesz.
A megsült kacsát még szobahőmérsékleten (esetleg egy alufóliával óvatosan lefedve) pihentetjük 20 percig tálalás előtt. Közben megcsináljuk a narancsos mártást. Az összegyűjtögetett szaftot beleszűrjük egy edénybe, hozzáfacsarjuk egy narancs levét és az egészet szépen beforraljuk. Adunk hozzá kevés hideg vajdarabokat keverünk bele, míg szép selymes állaga nem lesz. Kevés sóval-borssal lehet ízesíteni, ha szükséges.

Jöhet az ünnepi falatozás: adjatok a kacsa mellé vajas krumplipürét és ne sajnáljátok az isteni narancsos mártást sem!

Narancsos kacsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szalagos fánk nagyon egyszerűen, elronthatatlanul re
Szalagos fánk nagyon egyszerűen, elronthatatlanul re

Egy tálba mérjük a meleg tejet és a meleg vizet. Legyen meleg, de ne forró. Hozzáadjuk az instant élesztőt és a cukrot, majd legvégül a 100 gramm lisztet. Kézi habverővel elkeverjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sült kacsacomb fűszeres szilvaraguval és édesburgony
Sült kacsacomb fűszeres szilvaraguval és édesburgony

A kacsa combokhoz a húsok mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk, majd egy sütőtálba rakjuk őket. A fokhagymákat megroppantjuk, a vöröshagymát cikkekre vágjuk, és pár szem kimagozott...

Elkészítési idő: 180 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Meleg kelkáposzta saláta sütőtökkel és olajbogyóval
Meleg kelkáposzta saláta sütőtökkel és olajbogyóval

Kedves Felhasználónk, Sajnálattal értesítjük, hogy ennek a receptnek törölnünk kellett néhány elemét, plagizálás miatt. A szerző és kérte a tartalom eltávolítását. A recept l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hortobágyi husos palacsinta rántott
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék
Hortobágyi husos palacsinta rántott

A vöröshagymát kevés olajon pirítsd meg, rakd hozzá előbb a fokhagymát, majd a húst, és kevergesd fehéredésig. Sózd, borsozd ízlés szerint, és szórd meg pirospaprikával. Öntsd fel...

Elkészítési idő: 80 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk