60 dkg finomliszt vagy kenyérliszt átszitálva, hogy levegősebb legyen
3 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
kávéskanál só
icipici cukor a kelesztéshez
Töltelékhez:
kb. 35 dkg húsos szalonna felkockázva
1 nagy doboz tejföl (kb. 330-350 g-os)
2 közepes fejű lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt trappista sajt
1. A lisztet összekeverem a sóval. A tészta hozzávalóit beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben (de természetesen kézzel is lehet gyúrni és dagasztani). Beleteszek az üstbe 2,5 dl tejet, tojást, vajat, majd a liszt > közepébe pici mélyedést, ebbe belemorzsolom az élesztőt, majd ráöntöm a maradék fél dl tejet és picike cukrot szórok rá. Gyúrás, dagasztás program. Ha a gép elvégezte a dagasztást, a tésztát kiteszem kelesztőtálba és hagyom kelni duplájára. Addig el lehet készíteni a töltelék hozzávalóit.
2. A szalonnát picit átsütöm (nem teljesen, mert még úgyis fog sülni a sütőben is). A fokhagymát pucolom/mosom és belenyomom vagy aprítom a tejfölbe > összekeverem. A lila hagymát szintén pucolom/mosom, majd felkarikázom.
3. Ha a tészta megkelt, akkor enyhén lisztezett táblára borítom, és ami fontos tapasztalat számomra, hogy ilyenkor már nem szoktam átgyúrni, hanem egyből tepsi nagyságúra nyújtom Nyújtáskor sem szoktam nagy erővel dolgozni és nem szoktam nagyon laposra nyújtani, picit vastagabbra hagyom, hogy a tésztából a buborékok ne nyomódjanak ki > ezáltal a tészta könnyű és laza marad.
4. A tésztát beteszem 180-200 fokos sütőbe kb. 10 percig > Én ilyenkor hőlégkeveréses programon szoktam, de természetesen lehet hagyományos sütőben is.
5. 10 perc után kiveszem a tésztát és megkenem egyenletesen a fokhagymás tejföllel, megszórom a lila hagyma karikákkal, ráteszem a pirított szalonnát, megszórom a reszelt sajttal és vissza a sütőbe még kb. 15 percre 200 fokon > ekkor már alsó-felső sütésre állítom a sütőt.
Elkészítés: A tejszínt és a tejet egy kis lábasba öntöm, hozzáadom a zselatint, a kókuszzsírt, és elkezdem melegíteni. Folyamatos keverés közben felforralom, majd lehúzom a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzitáld át a porcukrot és a kakaóport, szórd bele a vaníliás cukrot. Olvasztott vajjal alaposan ismertesd össze, őket majd mutasd be a tisztelt társaságnak a tejszínt. Ragadj egy c...
Elkészítési idő: ? Nehézség: KönnyűElkészítése: A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és megfőzzük sózott vízben. Még melegen áttörjük, sózzuk, borsozzuk és a vajjal, tejjel krumplipüré állagúra keverjük. Amikor k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet felforraljuk, hozzáadjuk a rizst, a vanília kikapart magjait (vagy a vaníliás cukrot), a csipet sót és a rizst puhára főzzük néha megkeverve főzöm, addig, amíg a tej nagy...
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: Könnyű