Családireceptkönyv.hu

Kis bucik


Írta:

Elk. idő: 1,30 perc
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


3,3 dl langyos víz
- 32 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 13 dkg fehér tönkölyliszt
- 3 dkg búzasikér
- 2 dkg friss élesztő vagy 1 teáskanál szárított
- 1,5 teáskanál só

Elkészítés:


A vizet a kenyérsütő üstjében elvegyítjük az élesztővel, majd hozzáadjuk az alaposan összekevert száraz hozzávalókat. A kenyérsütővel bedagasztjuk a tésztát, és az első kelesztést is a gépben hagyjuk (kb.1,5 óra). Ha lejárt a kelesztés, kivesszük a tésztát, enyhén lisztes felületen átgyúrjuk és 10 egyenlő részre osztjuk, kis vekniket formázunk belőle. Kivajazott sütőformába tesszük, vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Száraz konyharuhával leterítjük és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Az utolsó 20 percben előmelegítjük a sütőt 210 fokra, alulra belehelyezünk egy üres tepsit. Ha letelt a kelesztési idő, és a kenyerünk szépen, kb. kétszeresére megkelt, a tetejüket vízzel lespricceljük. Az üres tepsibe egy pohár hideg vizet öntünk, betesszük a vekinket a sütőbe és 200 fokon 15-17 percig sütjük. Akkor van kész, ha kongó hangot ad.
Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor 10-15 perc alatt, dagasszuk be a tésztát és kelesszük 45 percen át, vagy használjuk a több fázisos kelesztés-dagasztást

Tipp: a liszt fajtájától, minőségétől függően ehhez a vízmennyiséghez több lisztre is szükségünk lehet. Dagasztás közben nézzünk bele az üstbe, és ha túl ragacsos a tészta, adjunk még hozzá lisztet.

Kis bucik

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
MAJONÉZES VIRSLISALÁTA
MAJONÉZES VIRSLISALÁTA

A virslit megfőzzük, felkarikázzuk. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, beletesszük egy edénybe és leöntjük a víz, ecet, édesítő, só, borsból készült páclével. Kb. 1 órát állni hag...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Melegszendvics zsemle
Melegszendvics zsemle

Az élesztőt elmorzsoljuk 1,5 dl langyos cukros vízben, beleszórunk 1 evőkanál lisztet, és 20 percig pihenni hagyjuk. Közben kimérjük a lisztet, megsózzuk, közepébe fészket formálun...

Elkészítési idő: 90perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Baconbe tekert burgonya
Baconbe tekert burgonya

A burgonyát megtisztítjuk és 5-6 darabra vágjuk, a méretüktől függően. Sós vízben félig főzzük, nem kell, puhává váljon. Ezt követően leszűrjük és amíg még meleg átkenjük a vajjal...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Kolbászos töltött burgonya
Kolbászos töltött burgonya

A burgonyákat kefével alaposan megtisztítjuk és villával megszurkáljuk. 10-12 percre magas fokozaton mikrohullámú sütőbe tesszük, míg meg nem puhulnak. Hosszában kettévágjuk őket,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk