40 dkg teljeskiörlésű liszt
10 dkg rozsliszt
1 púpozott teáskanál só
2 dkg élesztő
3 dl víz
Hozzávalókat egy tálba összeöntöm, majd dagasztógépbe a legmagasabb fokozaton 10 percig dagasztom. A “tésztát” 15-20 percig állni hagyon, majd ha a sikérváz megerősödik még egyszer átgyúrom - a felesleges gázokat kinyomkodom. Kenyérformába rakom, majd 40-60 percet kelesztem. Sütés előtt ecsettel átkenem a kenyér felületét vízzel és bevagdosom késsel. Kb. 220 - 235 fokon 40 - 50 percig sütöm gőzös légtérben. Ez annyit tesz, hogy mikor bekapcsolom a sütőt, teszek az aljába egy tepsit és bele 5 dl vizet. Ha megsült, kiveszem a sütőből és két fakanálra fektetem, hogy hűlés közben alulról is kapjon levegőt.
A liszt közepébe kis fészket készítek és beleöntök 1 dl langyos vizet, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Meghintem liszttel és megvárom, amíg felfut. Ha felfutot...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk a kockacukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és a teljes lisztmennyiségből elvett 1 ek lisztet, majd langyos helyen felfuttatjuk az élesztőt....
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KönnyűKeverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Halmozzunk kb. fél evőkanálnyi adagokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe és szórjuk meg reszelt sajttal. 220 fokos sütőben süssük addig,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csülköt előzőnap főzöm meg, majd a főzővízben hagyom kihűlni. Másnap az élesztőt kevés langyos vízben a cukorral és 3-4 ek. liszttel elkeverem, a tetejét is megszórom liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű