Családireceptkönyv.hu

Ünnepi narancsos kacsa


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 3 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 db pecsenyekacsa, tisztítva, zsigerelve
1 üveg narancslekvár
2-3 evőkanál Triple Sec vagy más narancslikőr (opcionális)
1 ág friss rozmaring
1 ág friss kakukkfű
4-5 szegfűszeg
2 narancs + a tálaláshoz
Só, bors

Elkészítés:


A kacsát megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet. Egy hústűvel kb. 2 centinként mindenhol beszurkáljuk a bőrét úgy, hogy tényleg csak a bőrt szúrjuk át, de az alatta lévő húst sértetlenül hagyjuk (ellenkező esetben egy csomó nedvesség kiszivárog majd belőle).

Vizet forralunk egy akkora fazékban, amibe belefér az egész kacsa. Ha lobog a víz, 10 percre belemerítjük, majd kiszedjük és hagyjuk kicsit lehűlni, a bőrét óvatosan áttörölgetjük

Jöhet a fűszerezés. A kacsa hasüregét jó alaposan besózzuk, megborsozzuk és beledobjuk a szegfűszeget, az egész ág rozmaringot és kakukkfüvet. Egy egész narancsot gerezdekre vágunk és jól betömködjük a többi fűszer mellé a kacsa hasába. Kívülről alapos sózás, borsozás és igény szerint egy kis őrölt görögszénás kezelés jöhet még. A kacsát szépen ráhelyezzük egy sütőrácsra, ami alá egy tepsit helyezünk és beletöltünk 1,5 dl vizet.

A sütés maga több fázisban történik. Rögtön jön is az első:

1. A sütőt 220 fokra hevítjük és így sütjük a kacsát a rács-tepsi kombón 15-20 percig, míg egy kis színt nem kap. Közben összedobjuk a narancsos mázat, amivel majd a továbbiakban kenegetjük majd a húst: egy gyorsforralóba dobunk 2-3 evőkanál jóféle narancslekvárt, kevés vizet és egy kis narancslikőrt. Az egészet felforraljuk, hogy szirupos állaga legyen.

2. A kacsát kivesszük a sütőből, a hőmérsékletet pedig átállítjuk 170 fokra. A madarat alaposan megkenjük a narancsos mázzal és visszarakjuk sülni 40 percre.

3. Megfordítjuk a kacsát, a másik felét is alaposan átkenjük a sziruppal. A tepsiből leöntjük az összegyűlt szaftot egy edénybe, újból feltöltjük 1,5 dl vízzel és a szokásos rács-a-tepsin megoldással visszarakjuk az egészet a sütőbe. 170 fok, 40 perc.

Ünnepi narancsos kacsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mézes-mustáros sült csirke
Mézes-mustáros sült csirke

A fűszereket, a mézet és a mustárt az olajjal öszekevertem, a csirkedarabokat beleforgattam, kevés vizet aláöntve tepsibe raktam. Majd 200 fokos sütőben alufóliával letakarva, 30 p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tímea
Mézes-szezámmagos csirke
Mézes-szezámmagos csirke

A pác hozzávalóit a szezámmag kivételével jól összekeverjük, majd félretesszük. A csirkemellet megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk, sózzuk, meglocsoljuk kevés szójaszósszal és fé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csirkemáj - Csirkemájjal töltött gomba
Csirkemáj - Csirkemájjal töltött gomba

1. Először elkészítem a tölteléket: a csirkemájakat forrásban lévő vízbe dobom, és az újraforrástól számított 3 percig a vízben hagyom, majd lecsöpögtetem és kihűtöm. 2. Közben...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar KFC csirke házilag! Ropogós bundában
KFC csirke házilag! Ropogós bundában

Először elkészítjük a tempurát, ehhez csomómentesre keverjük vizet és a lisztet. A kukoricapelyhet egy mozsárban durvára zúzzuk és összekeverjük a kukoricaliszttel, sóval, cayenn...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk