menu

Családireceptkönyv.hu

Ünnepi narancsos kacsa


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 3 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 db pecsenyekacsa, tisztítva, zsigerelve
1 üveg narancslekvár
2-3 evőkanál Triple Sec vagy más narancslikőr (opcionális)
1 ág friss rozmaring
1 ág friss kakukkfű
4-5 szegfűszeg
2 narancs + a tálaláshoz
Só, bors

Elkészítés:


A kacsát megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet. Egy hústűvel kb. 2 centinként mindenhol beszurkáljuk a bőrét úgy, hogy tényleg csak a bőrt szúrjuk át, de az alatta lévő húst sértetlenül hagyjuk (ellenkező esetben egy csomó nedvesség kiszivárog majd belőle).

Vizet forralunk egy akkora fazékban, amibe belefér az egész kacsa. Ha lobog a víz, 10 percre belemerítjük, majd kiszedjük és hagyjuk kicsit lehűlni, a bőrét óvatosan áttörölgetjük

Jöhet a fűszerezés. A kacsa hasüregét jó alaposan besózzuk, megborsozzuk és beledobjuk a szegfűszeget, az egész ág rozmaringot és kakukkfüvet. Egy egész narancsot gerezdekre vágunk és jól betömködjük a többi fűszer mellé a kacsa hasába. Kívülről alapos sózás, borsozás és igény szerint egy kis őrölt görögszénás kezelés jöhet még. A kacsát szépen ráhelyezzük egy sütőrácsra, ami alá egy tepsit helyezünk és beletöltünk 1,5 dl vizet.

A sütés maga több fázisban történik. Rögtön jön is az első:

1. A sütőt 220 fokra hevítjük és így sütjük a kacsát a rács-tepsi kombón 15-20 percig, míg egy kis színt nem kap. Közben összedobjuk a narancsos mázat, amivel majd a továbbiakban kenegetjük majd a húst: egy gyorsforralóba dobunk 2-3 evőkanál jóféle narancslekvárt, kevés vizet és egy kis narancslikőrt. Az egészet felforraljuk, hogy szirupos állaga legyen.

2. A kacsát kivesszük a sütőből, a hőmérsékletet pedig átállítjuk 170 fokra. A madarat alaposan megkenjük a narancsos mázzal és visszarakjuk sülni 40 percre.

3. Megfordítjuk a kacsát, a másik felét is alaposan átkenjük a sziruppal. A tepsiből leöntjük az összegyűlt szaftot egy edénybe, újból feltöltjük 1,5 dl vízzel és a szokásos rács-a-tepsin megoldással visszarakjuk az egészet a sütőbe. 170 fok, 40 perc.

Ünnepi narancsos kacsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Csirkemell - Sajtos csirkemell
Csirkemell - Sajtos csirkemell

1. A csirkemellet szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, szárnyas fűszerrel megszórjuk és margarinban hirtelen elősütjük. 2. A szeleteket egy vajjal kikent tűzálló tálba szorosa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Erika
Almával, májjal töltött csirkemell
Almával, májjal töltött csirkemell

A csirke mellfilét kettévágom és kiklopfoljuk. A töltelékhez a májat apró kockára vágjuk és hozzáadjuk a reszelt almát. Az egészet összekeverjük a mézzel, majoránnával, sóval, bors...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almàs-sajtos csirke
Almàs-sajtos csirke

A csirke melleket szeletekre vágjuk,majd negyedeljük. A szalonna szeleteket tűzálló edény aljára fektetjük és rárakjuk a kissé kiveregetett, sóval, borssal megszórt és lisztbe for...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mézes-citromos csirkemell
Mézes-citromos csirkemell

-Minden hozzávalót elkeverünk,beleforgatjuk a húst és 1 éjszakára hűtőben pácoljuk - 200 C-on a levével locsolva sütjük meg - Gyümölcssalátával tálaljuk

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk