Tésztához
5 dkg zsír
1 tojás
3 kanál méz
3 kanál tej
15 dkg cukor
(+ 50 dk liszt és 1 kk szódabikarbóna)
Töltelék:
2 cs. vaj
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
(+3 dl tej és 3 kanál gríz)
Tésztához valókat 5 percig forró vízzel telt edény felett kevergetjük, majd hozzáadunk 50 dkg lisztet és 1 kávéskanál szódabikarbónát. Összedolgozzuk, utána 4 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk és tepsi hátulján hátulján egyenként megsütjük.
Töltelékbe valókat habosra keverjük, majd 3 dl tejben megfőzünk 3 kanál grízt, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a vajas krémhez és jól kikeverjük.
Rétegzés:
az első tésztalapra rákenjük a krém felét, ráborítjuk a második tésztalapot. Ezt megkenjük lekvárral, erre jön a harmadik lap, amire a krém másik felét kenjük és ráborítjuk a negyedik tésztalapot.
Legjobb, ha 1-2 napot áll így a süteményünk. A tetejét porcukorral meghintve kínáljuk, vagy kenhetünk rá mázat is.
Anyu sokszor készítette apu régi receptje alapján ezt a kedvenc sütimet.
A csoki és a tejszín kivételével az összes hozzávalót összedolgozzuk alaposan, hogy sűrű, kicsit ragacsos masszát kapjunk. Ráhalmozzuk egy nagy darab folpackra, leterítjük még egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához összemorzsoljuk a margarint / vajat a liszttel, majd hozzáadjuk az ecetet / citromlevet és a tejfölt. Egyneművé gyúrjuk a tésztát, majd a hűtőbe tesszük legalább két ór...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A tészta három negyedét lisztezett deszkán kinyújtjuk, tepsibe tesszük. A maradék tésztát félretesszük, mert majd rácsot csinálunk a krém tetejér...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a vízzel, ebbe jön a sütőporral elkevert liszt. Tepsibe téve közepes lángon megsütjük. Ez a mennyiség nagy gáz tepsibe elegendő. Ha kihű...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Könnyű