hozzávalók 6-8 személyre:
1kg pulyka alsó comb filé vékony csíkokra darabolva (mint a tokányhoz)
-sárga és zöld hüvelyű bab
-sárgarépa
-zöldborsó
(ezek egyforma mennyiségben, kb. 25-25 dkg)
-1 doboz csemegekukorica
-1 nagy paradicsompaprika
só, bors, pirospaprika, egyéb fűszer ízlés szerint
étolaj
kőrösi ketchup vagy 1 kis doboz kőrösi sűrített paradicsom
1,5kg krumpli
6-8db csemegeuborka apróra darabolva
A babokat "konzervméretűre" daraboljuk ( vagy eleve konzerv- vagy fagyasztott zöldségeket használunk ), a sárgarépát és a paprikát felkockázzuk.
A pulykahusit kevés olajon jól átsütjük, kiskanálnyi pirospaprikával megszórjuk, ízlés szerint fűszerezzük, kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk-sütjük. Ügyeljünk, hogy egy kis szaftja maradjon!
A zöldségeket -az uborka kivételével - ízlés szerint fűszerezve puhára pároljuk, a végén hozzáadjuk a paradicsompürét (ketchupot).
A megtisztított, vékony hasábokra darabolt krumplit olajban kisütjük.
A készre sütött szaftos husit összeforgatjuk a zöldségekkel, belekeverjük az apróra darabolt uborkát is és a sült krumplival tálaljuk (ezzel is összeforgathatjuk).
Legjobb tudomásom szerint nincs ilyen "helyi specialitás", így kigondoltam, mik a város ismert, neves élelmiszerei - amíg "élt"a konzervgyárunk, addig ez nem volt kérdés:
- pulyka; sokan nem is tudják, hogy pl. a II. világháborút megelőzően Nagykőrös Angliába irányuló pulyka exportja igen jelentős volt !
(Nagykőrösön Benedek József és fia 1870-ben alapított gyümölcs és baromfiexport céget. A brit királyi udvar és a londoni elit karácsonyi pulykáját is ez a Benedek-cég szállította. Az 1930-as években a vállalkozás évente már mintegy 200 ezer pulykát értékesített Angliában.)
- zöldborsó, zöldbab, kukorica, sárgarépa, paradicsom és az UBORKA!
Eredeti receptleírásom - levédve :)
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=yaskane&pid=22428&blog_cim=Nagyk%F5r%F6si%20apr%F3pecsenye
40 dkg sertéshúst megmosunk, és apró kockákra vágjuk. Két kanál zsíron apróra metélt vöröshagymát fonnyasztunk, megszórjuk pirospaprikával, majd rárakjuk a kockára vágott sertéshús...
Elkészítési idő: 60 Nehézség: KönnyűA még meleg áttört burgonyát a liszttel, a tojással, a margarinnal, kevés sóval összegyúrjuk. Ezután meglisztezett deszkán kisujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, és a tenyerünkkel k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűtojásokat és a krumplit megfőzzük, megtisztítjuk. Hagyjuk kihűlni. Egy hőálló tál alján olvasztunk vajat, vágunk rá egy réteg krumplit, utána 3-4 tojást, sózzuk, 3-4 kanál tejfölt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőtököt és a burgonyát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojásokat és a felaprított hagymát is, majd fűszerezzük és robotgéppel összedolgozzuk. Ezután belekeverjük a must...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű