menu

Családireceptkönyv.hu

Hortobágyi húsos gombóc


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A töltelékhez és a szafthoz
1 ek libazsír
5 db csirke felsőcomb
3 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek fűszerpaprika
2 dl víz
1 közepes db zöldpaprika
1 közepes db paradicsom
1 csipet köménymag
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
100g totu

Elkészítés:



A tésztához
500 g karfiol
100 g szezámliszt
20g utifűmaghéj
1 ek libazsír
1 kávéskanál só

A morzsához
1 ek libazsír
szezámmag egy kevés liszttel összekeverve
100 g sült hagyma

Trükkök, tippek, praktikák:


A töltelékhez és a szafthoz
-A töltelék egy klasszikus csirkepörkölt. Biztos rengeteg embernek van hozzá saját receptje, de ezért leírom, én hogy csináltam.
-Először is a libazsírt egy edényben felolvasztjuk, majd a combokat mindkét oldalukon átpirítjuk benne. Ha szép aranybarnák, kivesszük és félretesszük.
-Az edénybe, a combok helyére megy az apróra vágott hagyma és hogy gyorsabban összeessen, egy csipet só. Közepes lángon addig sütögetjük, amíg üveges nem lesz. Ekkor lehúzzuk, belereszeljük (vagy nyomjuk) a fokhagymát, és hozzáadjuk a pirospaprikát.
Jól elkeverjük benne, felöntjük kevés vízzel, és visszahúzzuk a tűzre. Most mehet bele az apróra vágott paradicsom és paprika, az őrölt kömény, valamint só és bors. Addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik, és a zöldségek összeesnek.
Ezen a ponton mennek vissza a combok és megint kevés víz. Ezután addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul és könnyen elválik a csonttól. Közben ha elforr a víz, pótoljuk.
Ha elkészült, kiszedjük a combokat, leszedjük a bőrét, lefejtjük a húst és aprítógépbe tesszük. Kanalazunk hozzá keveset a szaftból, de csak annyit, hogy az összeaprított húsos massza krémes legyen tőle.
A maradék szafthoz hozzáadjuk a totut, és botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű lenne, nyugodtan adjuk hozzá kevés vizet vagy alaplevet.
A tésztához
A karfiolt, sós vízben megfőzzük, majd áttörjük.
Hozzákanalazzuk a zsírt és annyi lisztet,hogy nyújtható tésztát kapjunk. mint amennyi az áttört karfiol volt. Mehet hozzá egy teáskanál só is.
Az egészet tésztává gyúrjuk, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és 4-5 centis kockákra vágjuk (attól függően, hogy mekkora gombócokat szeretnénk).
Minden egyes tésztakockába beleteszünk egy adag tölteléket, és behajtjuk a négy sarkát, majd két kézzel gombócokat formázunk belőle.
Lobogva forró, enyhén sós vízbe dobjuk a gombócokat, és miután feljött a víz tetejére, 2-3 percig főzzük, szűrőkanállal kivesszük, és a morzsában megforgatjuk.

A morzsához
A zsírt felolvasztjuk, és aranybarnára pirítjuk benne a szezámmagot. Ha kész, hozzákeverjük a pirított hagymát.


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Csirkehusis alagút
Csirkehusis alagút

A csirkemellet felvágjuk apró kockákra. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és ételízesítővel. A lisztet, a tojást és a tejfölt jól összekeverjük, majd a sajt felét is belek...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Mézes-chilis csirkeszárny
Mézes-chilis csirkeszárny

A hozzávalókat egy tűzálló tálban össze keverem, beleteszem a szárnyakat, befedem benedvesített sütőpapírral és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 45 percet sü...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: ALICA
Syrovo-šunkovo-kuracie rolky
Syrovo-šunkovo-kuracie rolky

Kuracie prsia narežeme,ochutíme grilovacím korením a vyklepeme.Potom ich zrolujeme,viď obrázky.Poukladáme na vymastený pekáč alebo zapekaciu misu a zalejeme zmesou:2ks šľahačková s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Párolt csirkecomb rizs körettel
Párolt csirkecomb rizs körettel

A húsokat le tisztítom, majd folyó víz alatt le mosom konyha készre, és felrakom főni simán vízben, hozzá öntöm az olajat, sót, borsot, vegetát, és azzal együtt főzöm 25-percig, fe...

Elkészítési idő: 10-perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk