- 3 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 5 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum (1-2 evőkanálnyi)
- csipet só
- 50 dkg sima liszt
- 1 citrom reszelt héja
- olaj a sütéshez (zsírban is lehet sütni, bár attól picit nehezebb lesz a tészta)
+ baracklekvár
- porcukor
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és beletesszük a porcukrot. Amikor az élesztő felfut, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a rumot, sót, a citrom reszelt héját, majd a liszttel jól összedolgozzuk, kidagasztjuk - lágy tésztát kapunk (de ne ragadjon). Langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük.
2. Amikor megkelt enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk (a lemaradt részeket átgyúrjuk, újra nyújtjuk, kiszaggatjuk) és egy tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük még 30 percig.
3. Középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. Sütés előtt a fánkok közepére ujjunkkal nyomunk egy kis lyukat - ezt a részt lefelé fordítva kezdjük sütni a fánkot. Akkor lesz szalagos, ha először fedő alatt sütjük kb. 1 percig, majd megfordítjuk a fánkokat, de ekkor már fedő nélkül sütjük a másik oldalát.
4. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Amikor langyosra hűlt, megszórjuk porcukorral, és lekvárral kínáljuk.
Elkészítés: 1. Egy tésztaszűrőt kibélelek csak erre használatos, lehetőleg lenvászon konyharuhával, vagy laza szövésű pamutvászon, muszlin darabbal. 2. Beleborítom a tejfölt. 3....
Elkészítési idő:a szeletelés eltart egy darabig, a szeletek vastagsága a legfontosabb, egy almából kb. 12-15 szelet jön ki. Ha megvan, szórjuk meg finoman a szeleteket fahéjjal és mehet a sütőbe,...
Elkészítési idő:1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokra. Olajozz ki egy muffin sütőt. 2. Egy nagy fazék fölé tégy gőzölő fémkosarat, és önts az aljára 3-5 cm-nyi vizet. Tedd a kosárba a karfio...
Elkészítési idő:Arankát feloldjuk a tejszínben, a zselatint a vízben, majd a zselatint az angolkrémhez keverjük, majd megy bele a tejszín és a dió
Elkészítési idő: