- 3 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 5 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum (1-2 evőkanálnyi)
- csipet só
- 50 dkg sima liszt
- 1 citrom reszelt héja
- olaj a sütéshez (zsírban is lehet sütni, bár attól picit nehezebb lesz a tészta)
+ baracklekvár
- porcukor
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és beletesszük a porcukrot. Amikor az élesztő felfut, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a rumot, sót, a citrom reszelt héját, majd a liszttel jól összedolgozzuk, kidagasztjuk - lágy tésztát kapunk (de ne ragadjon). Langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük.
2. Amikor megkelt enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk (a lemaradt részeket átgyúrjuk, újra nyújtjuk, kiszaggatjuk) és egy tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük még 30 percig.
3. Középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. Sütés előtt a fánkok közepére ujjunkkal nyomunk egy kis lyukat - ezt a részt lefelé fordítva kezdjük sütni a fánkot. Akkor lesz szalagos, ha először fedő alatt sütjük kb. 1 percig, majd megfordítjuk a fánkokat, de ekkor már fedő nélkül sütjük a másik oldalát.
4. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Amikor langyosra hűlt, megszórjuk porcukorral, és lekvárral kínáljuk.
Így készült : 2 tábla csokoládét olvasztottam gőz fölött.Sütőpapírt vágtam fel hat darabra.Amikor a csokoládé már jól olvad,leveszem a gőzről és úgy keverem simára.Vigyázni ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverem az alapanyagokat, beleöntöm a serpernyőbe és eligazgatom a zöldségeket. Csak akkor nyúlok hozzá, ha már nincs folyós része és átfordítom, hogy a másik oldala is megsül...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA citromok kifacsart levét összekeverjük a zúzott fokhagymával, a mézzel, majd fakanállal alaposan kikeverjük és jól záródó üvegbe öntjük és hűtőben tartani. Azonnal fogyasztható.
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: KönnyűA kifliket felkockázzuk, tepsibe rakjuk és 150°C-on 10 percet szárítjuk. Egy tálba beleöntjük a tejet, hozzákeverjük a tojások sárgáját és a lisztet. Alaposan eldolgozzuk, megsózzu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű