45 dkg kenyérliszt BL80 ( de a BL55-össel is működik)
2.5- 3,5 dl víz
1 kávéskanál szárított élesztő (kb. 3 g)
1.5 tk só
1 evőkanál finomliszt (a tál behintéséhez)
A szilárd hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd mehet hozzá a víz, amit annyira elkeverünk, hogy a lisztes keverék egyenletesen nedves legyen. A tészta galuska állagú lesz.
Ezután letakarva kb. 12 órát pihentetjük huzatmentes helyen. (Például a sütőben, vagy a mikróban olyan módon, hogy egy csészében vizet forralunk, majd kivesszük a vizet és helyére betesszük a tésztát. Természetesen sem a sütő, sem a mikró nincs bekapcsolva, mikor a tészta kel! Nyári nagy melegben a kelés hamarabb végbemegy, így az idő lerövidül.). Érdemes előző este bekeverni a tésztát, másnap reggel kisütni.
A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkán hajtogatjuk, majd a kelesztőtállal letakarva 25-30 percig tovább kelesztjük. A tészta nagyon puha, ragadós, a lisztezéssel (kívülről) lehet formázni, és ezért nem ragad majd az edénybe.
Ezzel párhuzamosan a sütőt begyújtjuk és 250 fokra melegítjük, ebben forrósítjuk fel a fedeles jénai edényt, vagy cserépedény tálat.
Ebbe kerül a lisztes, formázott tészta. Ezt kb. 35-40 percig az edényt lefedve sütjük 250 fokon, majd további 15-30 percig a fedél nélkül. Ekkor már figyelni kell, nehogy megégjen.aga a technika és a tészta, kenyér állaga miatt érdemes megnézni ezt a videót (azoknak is, akik nem tudnak angolul):
Kálci Belemérjük egy edénybe a lisztet, amibe belekeverjük a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ahová belemorzsoljuk az élesztőt. A vizet kézmelegre melegítjük és ráöntjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk,a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Közepesen lágy,már nem ragadós tésztát fogunk kapni. 30 percet meleg helyen pihentetjük és két részre osztjuk Az egyik...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítem (200 fok légkeverés), előkészítek egy lapos tepsit amibe víz kerül (kb. 2 dl), és a rács alá teszem majd amikor a sütőformát a kenyérrel. Vágódeszkára öntöm a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból rugalmas, fényes tésztát dolgozok ki. Majd langyos helyen duplájára kelesztem. A megkelt tésztát 10 részre osztom. Megformázom, majd sütőpapíros tepsire rakom. Megk...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű