Tésztához:
60 dkg liszt, 300ml langyos víz, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 6 dkg olvasztott rama
Töltelék:
10 szelet paprikás szalámi vagy kolbász, 10 szelet sajt, trappista, vagy edami (kb 35 dkg én nem spóroltam vele), 10 szelet sonka
Főzéshez:
1 liter víz, 40g szódabikarbóna
100 ml langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, olvasztott ramat, a felfuttatott élesztőt és a többi vizet, jól összegyúrjuk bedagasszuk. Konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesszük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk őket 15*10 cm-es téglalapra,
majd közepére tesszük a kolbászt, sajtot, sonkát. Ebben a sorrendben, így a kolbász fog majd a tetejére kerülni.
A tészta hosszabbik széleit ráhajtjuk a töltelékre,
majd a széleit is ráhajtjuk, hogy fedjék egymást.
Elkészítjük az összes batyut.
Ezután a vizet feltesszük forrni, majd ha forr húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a szódabikarbónát. Vigyázzunk nehogy kifusson. Tegyük vissza a tűzre, várjuk meg míg újra forr a víz majd egyesével beletesszük a batyukat. Ami eddig felül volt tehát a teteje azt a felét tegyük először a vízbe. 20-30 másodperc elteltével megfordítjuk és ismét várunk vele 20-30 másodpercet.
Sütőpapírral bélelt tepsire szedjük. (Érdemes szilikonos sütőpapírt használni, arra nem ragad rá) Szórjuk meg szezámmaggal.
Éles késsel kb 2 cm mélyen X alakban bevágjuk a tetejét.
200 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük.
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre da...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk tejben. A lisztbe beletesszük a sót, tojássárggáját, a tejfölt és az olajat, majd az élesztős tejet is. Összegyúrjuk, és 1,5 órán át elesztjük. Kinyújt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kelesztő tálban a liszt kivételével összekeverjük a tészta hozzávalóit. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, majd alaposan összegyúrjuk. Lágy tésztát kell kapnunk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMamó elvesztettem a recepteket!!! :(
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz