menu

Családireceptkönyv.hu

Vulkán zsömle(nagyon finom)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tésztához:
60 dkg liszt, 300ml langyos víz, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 6 dkg olvasztott rama
Töltelék:
10 szelet paprikás szalámi vagy kolbász, 10 szelet sajt, trappista, vagy edami (kb 35 dkg én nem spóroltam vele), 10 szelet sonka

Főzéshez:
1 liter víz, 40g szódabikarbóna

Elkészítés:


100 ml langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, olvasztott ramat, a felfuttatott élesztőt és a többi vizet, jól összegyúrjuk bedagasszuk. Konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesszük.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk.

Egyesével kinyújtjuk őket 15*10 cm-es téglalapra,

majd közepére tesszük a kolbászt, sajtot, sonkát. Ebben a sorrendben, így a kolbász fog majd a tetejére kerülni.
A tészta hosszabbik széleit ráhajtjuk a töltelékre,

majd a széleit is ráhajtjuk, hogy fedjék egymást.


Elkészítjük az összes batyut.
Ezután a vizet feltesszük forrni, majd ha forr húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a szódabikarbónát. Vigyázzunk nehogy kifusson. Tegyük vissza a tűzre, várjuk meg míg újra forr a víz majd egyesével beletesszük a batyukat. Ami eddig felül volt tehát a teteje azt a felét tegyük először a vízbe. 20-30 másodperc elteltével megfordítjuk és ismét várunk vele 20-30 másodpercet.

Sütőpapírral bélelt tepsire szedjük. (Érdemes szilikonos sütőpapírt használni, arra nem ragad rá) Szórjuk meg szezámmaggal.

Éles késsel kb 2 cm mélyen X alakban bevágjuk a tetejét.

200 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük.


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
*Zsíros pogácsa
*Zsíros pogácsa

Összekeverem a száraz hozzávalókat, utána elmorzsolom benne a zsírt. Összedolgozom a tojással és a tejföllel. Ujjnyi vastagra nyújtom, a tetejét éles késsel berácsozom és kisebb...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Blundel tészta
Blundel tészta

50 dkg vajból, 20 dkg liszttel vajalapot gyúrunk. ( A lisztet az 1kg-ból vegyük el!!!) Éppencsak egyneművé dolgozzuk,kb 20 %-át a dagasztóba tesszük, a többit folliába csomagoljuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Teljes kiőrlésű zsemle túróval
Teljes kiőrlésű zsemle túróval

Ezúttal is búzasikért használtam a tésztához, lisztmennyiségben, lazább tőle a tészta és picit csökken a ch. A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
Pogácsa alaprecept
Pogácsa alaprecept

A lisztet elmorzsolom a vajjal és a sóval. Az élesztőt elkeverem a tejföllel, hozzáadom a tojások sárgáit, majd az összetört krumplit, és az egészet alaposan összegyúrom. Betesze...

Elkészítési idő: 2 óra +
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk