35 dkg Alfa-mix lisztkeverék
3,5 dl víz
2,5 dkg friss élesztő (vagy 35 dkg liszthez való instant élesztő)
2 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
1 evőkanál zsír (vagy étolaj)
ízlés szerint szezámmag és lenmag a szóráshoz (nem kötelező)
kevés étolaj és víz a kenéshez
A vizet kézmelegre langyosítsuk meg (ne legyen melegebb, mert leforrázzuk az élesztőt!), és keverjük el benne az élesztőt és a cukrot. Ha pár perc elteltével egy mozgékony, halkan sistergő, habos tetejű folyadékunk lesz, akkor az élesztőnk működik, bátran felhasználhatjuk.
Egy tálban keverjük el a lisztet, a zsírt (vagy olajat) és a sót, majd öntsük hozzá az élesztős vizet. Az egészet keverjük egynemű tésztává. Ha kézzel vagy géppel csak addig keverjük, amíg egynemű nem lesz, akkor egy kissé tömörebb, jobban szelhető és kenhető kenyerünk lesz. Ha géppel 5-10 perc alatt nagy fordulaton jó alaposan kidolgozzuk, akkor egy habkönnyű kenyeret sütünk, amit célszerű nagy, kenyérvágó késsel szeletelni. Frissen nagyon finom, pár nap után kicsit porladós. A képeken ez utóbbi változat van. (A 2-3 perces gépi dagasztás az arany középút)
Tegyük a tésztánkat egy olajjal kikent sütőformába. Én erre egy 2,5 literes ovális jénait használtam. Egy folyton vizesített ecsettel jó alaposan elsimítottam a felületét, majd megszórtam szezámmaggal és lenmaggal. 2-3 centis mélységben be is lehet vágni pár helyen a felületet.
Nyári melegben csak simán a konyhaasztalra téve körülbelül a 2-2,5-szeresére kelesztettem. Télen le lehet takarni konyharuhával és be lehet dugni a paplan alá. Más kelesztési módok is tökéletesen megfelelnek.
A megkelt tésztát óvatosan lekentem vízzel (lehet olajjal is, ízlés dolga), vigyázva, hogy a magokat ne lökdössem le.
200 fokos sütőben 40-45 perc alatt szép barnára sütöttem (a sütők és a sütési idők között lehet némi különbség, tehetünk tűpróbát). Bátrabbak 30-35 perc elteltével óvatosan megfordíthatják, és onnantól fejjel lefelé süthetik tovább (nagyon óvatosan tegyük, lehetőleg hővédő kesztyűben!)
A megsült kenyeret tegyük nedvszívó papírokkal letakart rácsra kihűlni
В чаше для миксера соедините муку, дрожжи, соль, сахар и перемешайте. Добавьте остальные ингредиенты, перемешайте ложкой, а затем насадкой "крючок" месите тесто до эластичности 10...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt elkeverjük a cukros, langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk. Ha nagyon ragacsos, akkor pici lisztet, ha nagyon száraz, akkor pici tejj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉlesztő futtatni. Dagaszt 1 ó kel. 8 fele oszt, gömbölyít ,15 p kel. Nyújt 35 -40 cm kör. Egy lapot lekenni krémmel,rá másik lap,kicsit nyújt,16 fele vágni. Feltekerni, kel. Leken...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz