600 g liszt
20 g cukor
15 g só
1 tojás
20 g vaj
380-400 ml tej
30 g élesztő
150 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót (kelesztő)tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk
Lefedve langyos helyen legalább duplájára kelesztjük. Finoman átdagasztjuk a tésztát, majd újra kelesztjük.
Ha másodszor is megkelt, enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a tésztát és zsömléket formázunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra rakjuk őket egymástól nagyobb távolságra, és letakarva még fél órát kelesztjük.
200 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyszínűre nem pirul.
Villanysütő esetén 200 fokon 15 perc a sütési idő, alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül. A rács, amire a tepsit helyezzük, a sütő alsó harmadában legyen.
A forró zsömléket vízbe mártott ecsettel megkenjük és konyharuhával 5 percig letakarjuk.
Egy műanyag tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük mikrohullámú sütőben. Ha nincs mikró, akkor tűzhelyen, tűzálló edényben. Csak meleg legyen, ne forró. 2. Ezután kever...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKidagasztani, kétszeresére keleszteni. Kézzel ellapogatni, megformázni, ismét duplájára keleszteni. Érdemes fóliával és konyharuhával is letakarni. lassabban kel, mint a hagyomány...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet és a tojást öntsük a kenyérformába. Szórjuk bele a lisztet, ügyelve arra, hogy teljesen befedje a folyadékot. A sót, a vajat és a cukrot külön-külön tegyük a forma sark...
Elkészítési idő: 35-40 perc Nehézség: KönnyűKorán reggel feloldottam a kovász a vízben, a lisztet kelesztő tálba szitáltam, elkevertem a finom tengeri sóval. Összeállítottam a tésztát, majd 10 perc múlva megdagasztottam lisz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű