Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

LIMARA KENYÉR


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


35 dkg Zero-6 170gr Zero+5gr lenmag
15 dkg BL 80 kenyérliszt 75gr liszt
2 tk. só 1tk só
2 ek. olaj 1ek olaj
4 dl víz 2dl víz
20 dkg öregtészta 100gr öregtészta
1 dkg élesztő 5gr élesztő

Elkészítés:


A tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben. Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.

A jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd hideg sütőben kezdem sütni. 220-230 fokra állítom, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, a kiáramló gőz nagyon éget, tapasztalatból tudom!), ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.

Trükkök, tippek, praktikák:


öregtésztám:

3 dl langyos víz 1,5 dl
csipet só
50 dkg liszt 25 dkg
1 ek. olaj 0.5 ek
1 tk. cukor 0.5 tk
1 dkg friss élesztő 5 gr élesztő
http://www.limarapeksege.hu/2012/02/kenyer-zero-6-lisztbol.html

LIMARA KENYÉR

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Lakatos
Dia zsömle
Dia zsömle

A víz kivételével mindent a tálba teszünk, az élesztőt belemorzsoljuk, majd a langyos vizet folyamatosan hozzátesszük.Kb. fél óráig kelesztjük, majd 9 egyforma gombócot szaggatunk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
kenyér, nagyon szép
kenyér, nagyon szép

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Gyors kovászos kenyér
Gyors kovászos kenyér

összedagasztani. lehet géppel, vagy kézzel, akkor jó ha elválik a dagasztó falától és gombóccá válik. lehet vizet adni hozzá, ha szükséges , ez liszt függő . Kétszer 40 percig kele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Ildikó
Vizes zsemle
Vizes zsemle

-A hozzávalókat a kenyérsütőgépbe mérjük. Miután kidolgozta a tésztát a gép kikapcsoljuk, és 30 percig hagyjuk az üstbe kelni. -Enyhén lisztezett deszkára borítjuk. -9 felé mérjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk