Öregtészta
150 g kenyér vagy rétesliszt
50 g tk. búzaliszt
6 g friss élesztő
160 ml langyos víz
Tészta
300 g tk. búzaliszt
1 teáskanál sikér
15 g friss élesztő
100-120 ml víz
80 g tejföl
30 g puha vaj
1,5 teáskanál só
Az öregtésztához való vízben feloldottam az élesztőt, majd belekevertem a liszteket. Lefedtem és a 10-12 órát/egy éjszakát szobahőmérsékleten pihentettem. Ez idő alatt megkelt és összeesett.
Másnap a tészta hozzávalóit belemértem a gépbe, hozzáadtam az öregtésztát, és selymes, rugalmas tésztát gyúrtam.
A tésztát kelesztőtálba tettem és 60 percig kelesztettem, közben egyszer átszellőztettem, azaz finoman kinyomkodtam belőle a levegőt. A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem és 10 percet pihentettem. Ovális bucikat formáztam és bagettsütő /sörös doboz/ rácsra tettem. 40 percig kelesztettem, miközben a sütőt 220 fokra előmelegítettem és vizes edényben forró vizet állítottam az aljába.
A megkelt bucikat éles késsel bevágtam, vízzel alaposan befújtam és a forró sütőbe toltam.
Körülbelül 15 perc múlva a hőt 200 fokra visszavettem és a vízgőzös edényt a sütőből kivettem. Amikor a bagettek aranybarnára sültek rácsra tettem őket kihűlni.
Bagettsütő nélkül, formázás után tegyük a bagetteket lisztezett konyharuhára, /félbevágott sörös dobozra/
amit közöttünk felhúzunk, harmonika alakot képezve. Így szorosan tartják egymást és felfelé kelnek. A megkelt tésztákat habkártya segítségével emeljük át papíros tepsire.
A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, a magját kiszedjük. Egy lapostányéron a magházzal felfelé sorba tesszük a fél szilvákat, és rászórjuk a fahéjat és a vaníliás cukrot. Félretessz...
Elkészítési idő: 65 perc Nehézség: KönnyűLangyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. Az olajat és sót is hozzákeverjük, majd lisztet is hozzáadagoljuk. Ízlés szerint oregánóval pikánsabbá tehetjük lee...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból dagasszunk lágy, rugalmas tésztát, dolgozzuk ki alaposan, majd tegyük egy vékonyan kiolajozott tálba. Kenjük meg a tészta tetejét is olajjal, és takarjuk le. Hagyj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű