Öregtészta
150 g kenyér vagy rétesliszt
50 g tk. búzaliszt
6 g friss élesztő
160 ml langyos víz
Tészta
300 g tk. búzaliszt
1 teáskanál sikér
15 g friss élesztő
100-120 ml víz
80 g tejföl
30 g puha vaj
1,5 teáskanál só
Az öregtésztához való vízben feloldottam az élesztőt, majd belekevertem a liszteket. Lefedtem és a 10-12 órát/egy éjszakát szobahőmérsékleten pihentettem. Ez idő alatt megkelt és összeesett.
Másnap a tészta hozzávalóit belemértem a gépbe, hozzáadtam az öregtésztát, és selymes, rugalmas tésztát gyúrtam.
A tésztát kelesztőtálba tettem és 60 percig kelesztettem, közben egyszer átszellőztettem, azaz finoman kinyomkodtam belőle a levegőt. A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem és 10 percet pihentettem. Ovális bucikat formáztam és bagettsütő /sörös doboz/ rácsra tettem. 40 percig kelesztettem, miközben a sütőt 220 fokra előmelegítettem és vizes edényben forró vizet állítottam az aljába.
A megkelt bucikat éles késsel bevágtam, vízzel alaposan befújtam és a forró sütőbe toltam.
Körülbelül 15 perc múlva a hőt 200 fokra visszavettem és a vízgőzös edényt a sütőből kivettem. Amikor a bagettek aranybarnára sültek rácsra tettem őket kihűlni.
Bagettsütő nélkül, formázás után tegyük a bagetteket lisztezett konyharuhára, /félbevágott sörös dobozra/
amit közöttünk felhúzunk, harmonika alakot képezve. Így szorosan tartják egymást és felfelé kelnek. A megkelt tésztákat habkártya segítségével emeljük át papíros tepsire.
1. Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálban alaposan összedolgoztam. Lágy tésztát kaptam, de nem kell több lisztet adni hozzá, akkor sem, ha ragad! Néhány (6-8) órán kere...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű-Egy tálba teszünk 2 db tojást a cukrot a vaníliás cukrot, -habverővel simára keverjük, - hozzáadjuk az olajat joghurtot jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, -...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KözepesEgy tálban összekeverjük a lisztet, élesztőt, sót, cukrot és hozzáadjuk a meleg vizet. Először egy kanállal elkezdjük összekeverni a tésztát, utána pedig kézzel kissé bedagasztjuk...
Elkészítési idő: 5 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összedolgozzuk. Kisebb dagasztás után cipót formázunk belőle és 180 fokon 30-35 percig sütjük.
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű