Családireceptkönyv.hu

ZSEMLE


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
2 ek. olvasztott margarin
2 db tojás
2 kk.só
1 kk. cukor
+ a kenéshez 2-3 ek tej és 1 db tojás sárgájának a keveréke

Elkészítés:


Mint minden kelt tészta, ez is a kenyérsütő tartályában kezdte nálam pályafutását. Kényelmesen belemértem a hozzávalókat, aztán bekapcsoltam a dagasztás programot. amikor a gép már befejezte a keverést, dagasztást, szépen kiemeltem a tésztát, lisztezett tálba tettem, és letakarva hagytam egy órán át kelni. Ez idő alatt gyönyörűen megnőtt, rugalmas, könnyen munkálható tészta lett belőle. Finoman átgyúrtam, majd nyolc darabra vágtam. Persze nem kell dekára pontosan ragaszkodni a súlyhoz, elég szemre is darabolni, de én azért szeretem egységesnek tudni a dolgokat Ezért lemértem, és ezt követően szépen kiporcióztam. Egyenként megformáztam a zsemléket, először a kezemben, úgy, hogy a tésztát folyamatosan forgatva jobb kézzel a szélső peremet aláhajtogattam. aztán enyhén lisztezett munkafelületen a tenyerem alatt meggörgetem. Valami ilyesmit láttam Limaránál, nekem nagyon bejött így. A zsemléket sütőpapíros tepsire pakoltam, távolságot hagyva köztük, mert szépen megnőttek pihenés és ütés közben. Konyharuhával letakarva adtam nekik fél órát, aztán lekentem a tejes tojással, majd az előmelegített sütőbe beloccsintottam egy adag vizet, csak úgy a hőelosztást segítő cserepemre, és bedugtam sülni a zsemléket. Jó 20 -25 perc kellett nekik a süléshez és a kellő barnaság elnyeréséhez. Utána még forrón megspricceltem vízzel őket, és a kenyérvágóra pakolva hagytam, hogy kihűljenek.

ZSEMLE

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Gyors zsömi-helyettesítő
Gyors zsömi-helyettesítő

Pihentettem néhány percet, amíg a szendvicssütő bemelegedett. Beraktam 2 evőkanál masszát, erre raktam sonkát és sajtot (lehet csak kenyérpótlónak csinálni, töltelék nélkül) a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kati
Póréhagymás kenyér
Póréhagymás kenyér

Az élesztőt langyos vízzel és a cukorral felfuttatjuk. A kenyérport tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a sót, a tejet, a zúzott fokhagymát, a szeletelt p...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bagett-mandula-szezám-kókuszliszt
Bagett-mandula-szezám-kókuszliszt

200fokon kb. 40 percig sütöttem. A kenyeret kivettem a szilikonformából és meg kb. 15 percig sütöttem, hogy kívül kérget kapjon. A kenyér súlya 55 dkg lett.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krilla
Babapuszedli
Babapuszedli

Almát reszelni,banánt pépesíteni és mindent összekeverni.Kanállal szilikonlapra szaggatva ellapítjuk és 180fokon megsütni,kb.20 perc alatt.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk