15 dkg liszt
1 dl víz
1 cs Instant élesztő - 7 g
csipet cukor
a tészta hozzávalóit összekeverem és a konyhapulton hagyom min.6 órán keresztül
Én ezt úgy csinálom,hogy este eldöntöm,2 perc alatt megvan az elő tészta és másnap 9 óra körül adom hozzá a többit
-80 dkg liszt
- 7 g Instant élesztő
- 1,5 dl langyos cukros víz az élesztő felfuttatásához és még annyi langyos víz,amennyit a liszt felvesz. kb 4 dl -ez liszt függő-
- 1 evőkanál só- én tengeri sót használok,nagyon gyenge-
- 3 evőkanál étolaj
- 1-1 tk fokhagymapor és vöröshagyma por,ami szépen beépül a kenyérbe,de nem dominál az íze- de el is elhagyható!!!!
- Aszkorbinsav – 2 k.kanál ecet vagy 3 db C vitamin apróra törve-én mindig C vitamint használok
Kelesztőtálban állítottam össze,majd beraktam a dagasztó gépbe 20 percre. Lehet ezt kézzel is. Akkor jó,amikor szép fényes ,rugalmas ,nem ragad és egy gombócban van. Az ujjad belenyomod és ha nem tűnik el,a tészta még rücskös ,nyúlik,akkor még liszt kell hozzá. Aztán kivettem,
40 percet kelt meleg helyen majd kinyomkodtam óvatosan a levegőt belőle – nem gyúrjuk,nem sodorjuk , kicsit áthajtogattam ,vagyis körbe aláhajtogattam a széleit-csináltam egy kis gombócot így belőle- egy sütőpapírral bélelt edénybe tettem. A kenyeret és az edény tetejét bespriccelem vízzel,hogy nedves környezetben keljen.
Újabb 40 percig kell kelnie meleg helyen,amikor ebből 20 perc eltelik:. A kenyér tetejét liszttel beszórtam –ezt egy kis levesszűrővel csinálom.A szűrőt a kenyér fölé és bele nagyon kevés lisztet szórok. Végig hintem a kenyeret.Vigyázni kell,hogy sok ne menjen,mert vastag lesz a liszt a kenyéren-és a kenyeret bevagdostam. A tortázáshoz használt ,szőnyegvágómmal,ami nagyon éles- ezután még 20 percet kelesztjük,így lesz meg az újabb 40 perc
Előmelegített 240 fokos sütőbe tettem a kenyeret. 30 percig sütöttem és levettem a tetőt. A hőt visszaállítottam 200 fokra. Fél órát így sült és kivettem az edényből papírral együtt,a legalsó rácsra tettem és visszatoltam . Pontosan egy órát,tehát 60 percet sütöttem még.
Kivettem a sütőből és lespricceltem vízzel, kiraktam az udvarra,hideg helyre. Ettől lesz szép és ropogós héjú a kenyér. Letakarni csak akkor kell, amikor teljesen ki van hűlve. Ropogós,nagyon könnyű,isteni kenyér lett belőle
Külön edényben keverjük össze a száraz és folyékony hozzávalókat, majd öntsük őket egybe és gyúrjuk össze. Pihentessük a tésztát 5 percig. Ezután gyúrjuk át a tésztát bambuszro...
Elkészítési idő:A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd még forrón áttörjük. Az élesztőt a tejben, kevés cukorral felfuttatjuk. A burgonyát, margarint, tojást, sót és cukrot összegyúrjuk...
Elkészítési idő: 50 perc