menu

Családireceptkönyv.hu

Az én kenyerem (Sütőm titka Ronika)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


15 dkg liszt
1 dl víz
1 cs Instant élesztő - 7 g
csipet cukor
a tészta hozzávalóit összekeverem és a konyhapulton hagyom min.6 órán keresztül
Én ezt úgy csinálom,hogy este eldöntöm,2 perc alatt megvan az elő tészta és másnap 9 óra körül adom hozzá a többit
-80 dkg liszt
- 7 g Instant élesztő
- 1,5 dl langyos cukros víz az élesztő felfuttatásához és még annyi langyos víz,amennyit a liszt felvesz. kb 4 dl -ez liszt függő-
- 1 evőkanál só- én tengeri sót használok,nagyon gyenge-
- 3 evőkanál étolaj
- 1-1 tk fokhagymapor és vöröshagyma por,ami szépen beépül a kenyérbe,de nem dominál az íze- de el is elhagyható!!!!
- Aszkorbinsav – 2 k.kanál ecet vagy 3 db C vitamin apróra törve-én mindig C vitamint használok

Elkészítés:


Kelesztőtálban állítottam össze,majd beraktam a dagasztó gépbe 20 percre. Lehet ezt kézzel is. Akkor jó,amikor szép fényes ,rugalmas ,nem ragad és egy gombócban van. Az ujjad belenyomod és ha nem tűnik el,a tészta még rücskös ,nyúlik,akkor még liszt kell hozzá. Aztán kivettem,
40 percet kelt meleg helyen majd kinyomkodtam óvatosan a levegőt belőle – nem gyúrjuk,nem sodorjuk , kicsit áthajtogattam ,vagyis körbe aláhajtogattam a széleit-csináltam egy kis gombócot így belőle- egy sütőpapírral bélelt edénybe tettem. A kenyeret és az edény tetejét bespriccelem vízzel,hogy nedves környezetben keljen.
Újabb 40 percig kell kelnie meleg helyen,amikor ebből 20 perc eltelik:. A kenyér tetejét liszttel beszórtam –ezt egy kis levesszűrővel csinálom.A szűrőt a kenyér fölé és bele nagyon kevés lisztet szórok. Végig hintem a kenyeret.Vigyázni kell,hogy sok ne menjen,mert vastag lesz a liszt a kenyéren-és a kenyeret bevagdostam. A tortázáshoz használt ,szőnyegvágómmal,ami nagyon éles- ezután még 20 percet kelesztjük,így lesz meg az újabb 40 perc
Előmelegített 240 fokos sütőbe tettem a kenyeret. 30 percig sütöttem és levettem a tetőt. A hőt visszaállítottam 200 fokra. Fél órát így sült és kivettem az edényből papírral együtt,a legalsó rácsra tettem és visszatoltam . Pontosan egy órát,tehát 60 percet sütöttem még.
Kivettem a sütőből és lespricceltem vízzel, kiraktam az udvarra,hideg helyre. Ettől lesz szép és ropogós héjú a kenyér. Letakarni csak akkor kell, amikor teljesen ki van hűlve. Ropogós,nagyon könnyű,isteni kenyér lett belőle

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Diána
Túróstáska -  szafi
Túróstáska - szafi

A tésztához mérjük ki a hozzávalókat, keverjük össze mindet a liszten kívül – végül dolgozzuk el benne a lisztet is. Várjunk 5 percet. Addig keverjük össze a túrókrém hozzávalóit....

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Fűszeres kenyér
Fűszeres kenyér

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tímea
Amerikai fánk
Amerikai fánk

Az amerikai fánk sütőformát egy szilikon ecset segítségévvel kikenjük vajjal (ezt a műveletet érdemes minden adag kisütése után megismételni, ha biztosra akarunk menni). A tojások...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás lepény
Almás lepény

Az almát megpucoljuk, lereszeljük, kevés fahéjjal, vaníliás cukorral, cukorral megpároljuk, és langyosra hűtjük, közben lecsepegtetjük. A hozzávalókból kelt tésztát készítünk, dupl...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk