Kovász:
25 dkg liszt
165 ml langyos víz
6 g élesztő
Tészta:
37,5 dkg liszt
2 ek burgonyapehely
210 ml langyos víz
12 g só
1 dkg élesztő
2,5 dkg olvasztott vaj
A hozzávalókból előző este kovászt készítünk. Letakarjuk, reggelig kelesztjük. Másnap a tészta hozzávalóit kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a kovászt, és szép fényes tésztát dolgozunk ki. Konyharuhával letakarva pihentetjük fél órát, majd átdolgozzuk, újabb pihentetés 20 percre. Finoman lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk a kenyeret, majd kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt jénai tálba tesszük. Megint pihentetjük 20 percet. 20 perc után a kenyeret két-három helyen éles késsel bevágjuk, majd ismét pihentetés kb. 15 perc. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 230 fokra. Mielőtt a sütőbe tesszük a tésztát, lespricceljük a tésztát is, és a jénai edény tetejét is vízzel. Sütjük 40 percig, majd levesszük a az edény fedelét, és újabb 15-20 perc sütés következik, de már csak 200 fokon. Ha elkészült, sütőből kivéve lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly lisztből 1 dkg élesztő 1,8 dl vízből készítettem egy előtészta...ezt egy éjjel lefedve a konyha pulton hagytam... másnap, a dagasztó tálba teszek...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKülön edényben keverjük össze a száraz és folyékony alapanyagokat, majd öntsük egybe és gyúrjuk össze. 5 percig pihentessük a tésztát. Ezután bambuszrostliszttel megszórt munkafe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat a kenyérsütőben megdagasztjuk, és megkelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, és megformázzuk. A Pataki tálat kibéleljük sütőpapírral, és belehelyezzük a vekni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet langyosítsuk meg, oldjuk fel benne a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni 15 percet. Ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, és felhabzik. Adjuk hozzá a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű