Kovász:
25 dkg liszt
165 ml langyos víz
6 g élesztő
Tészta:
37,5 dkg liszt
2 ek burgonyapehely
210 ml langyos víz
12 g só
1 dkg élesztő
2,5 dkg olvasztott vaj
A hozzávalókból előző este kovászt készítünk. Letakarjuk, reggelig kelesztjük. Másnap a tészta hozzávalóit kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a kovászt, és szép fényes tésztát dolgozunk ki. Konyharuhával letakarva pihentetjük fél órát, majd átdolgozzuk, újabb pihentetés 20 percre. Finoman lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk a kenyeret, majd kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt jénai tálba tesszük. Megint pihentetjük 20 percet. 20 perc után a kenyeret két-három helyen éles késsel bevágjuk, majd ismét pihentetés kb. 15 perc. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 230 fokra. Mielőtt a sütőbe tesszük a tésztát, lespricceljük a tésztát is, és a jénai edény tetejét is vízzel. Sütjük 40 percig, majd levesszük a az edény fedelét, és újabb 15-20 perc sütés következik, de már csak 200 fokon. Ha elkészült, sütőből kivéve lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A tojások sárgáját a joghurttal és a sóval összekeverjük. A tojások fehérjét a szódabikarbónával kemény habbá verjük. A tojásfehérje habot óvatosan beleforgatjuk a joghurtos tojá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cipóban sült csülök elkészítéséhez is kiváló! Ez esetben mikróban 20 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki, vagy csak húzogassuk szét. Tegyük bele a csülköt. Cs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg! Az éle...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy mély tálba tesszük közepébe mélyedést készítünk,ebbe 10 dkg cukrot, a 2 dkg sót, 2 tojást ütünk, a zsírt, a csomag élesztőt belemorzsoljuk, majd a langyos tejet ráö...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű