200 g finomliszt
250 g víz (normál hőmérséklet)
20 g friss élesztő
1 mk cukor
+
50 g joghurt
150 g víz
5 g friss élesztő
2 tk só
600 g finomliszt
A 200 g lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot és a közepébe öntöttem a vizet.
Belemorzsoltam a 20 g friss élesztőt, alaposan összekevertem.
Lefedtem egy tányérral a tálat, majd hagytam, hogy 1 óra alatt az egész megeredjen/beinduljon.
Habos, finom illatú, erjedt lett.
Ekkor a joghurttal, a többi vízzel, a maradék 5 g friss élesztővel, sóval és még 600 g
(átszitált) liszttel összeállítottam a tésztát.
A tálban hagytam 15 percet pihenni, majd a munkapulton átgyúrtam a tésztát, cipóvá formáltam,
letakartam (ráborítottam egy nagy tálat) és hagytam, hogy duplájára keljen.
4 részre osztottam és egyenként hosszú "bagett" formára alakítottam.
(Oválisra nyújtottam, a hosszabbik oldaláról kezdve, az első hajtást lenyomkodtam,
majd lazábban feltekertem. Lásd. pl. itt.)
Sütőpapírral borított rácsra raktam egymás mellé, de közöttük megemeltem a sütőpapírt,
hogy emelkedés közben ne érjenek/ragadjanak egymáshoz.
Hagytam hogy közel duplájára keljenek.
Zsilettel több helyen hosszában bemetszettem a tetejüket.
Tehát nem formázás után és nem közvetlenül a hideg sütőbe tevés előtt, de inkább ehhez közelebb,
mint a formázáshoz. Amikor már kelt a tészta, akkor szépen nyílik szét,
a metszéskor készült képen jól látszanak a légbuborékok a tésztában.
Hideg sütőbe kezdtem el sütni őket.
A sütőt 200 fokra állítottam, 1 dl vizet beöntöttem a sütő aljába. 30 perc alatt sültek ropogósra.
Amikor készen lettek, átraktam egy kosárra és lespricceltem vízzel (virág spriccelővel).
Megjegyzés
- Közvetlenül a sütőben lévő rácsra tettem a papírt és ezen sütöttem.
- Mindig grammban adom meg a hozzávalókat.
Ez igen vicces nekem, mert amíg nem írtam blogot mérlegem sem volt.
Amikor a Fiam készít valamit (Ő is szokott kelt tésztákat, kenyeret, pizza-t, calzone-t, stb.)
akkor neki fontos, hogy pontosan mondjam meg mennyi "ez meg az" kell hozzá.
Arra tanítom, hogy lássa/érezze a tésztán, hogy "most jó".
Ezért kérem kedves olvasóim, hogy mindig úgy kezeljétek a receptjeim,
hogy akkor nekem pontosan ennyi kellett, ennyit vett fel a tészta.
Jelen esetben a tapasztalatom alapján, összesen 80 dkg (800 g) liszttel indítottam a dagasztást,
nem is kellett több.
Már úgyis jártam, hogy a 800 gr sem kellett volna, ezért hogy ne legyen a tészta kemény,
még kellett adnom hozzá kevés vizet.
Minden liszt más, hiába finomliszt, az egyik ilyen, a másik olyan.
A gabona fejlődését, érését sok tényező befolyásolja, hiába próbálják a malomban "előírás szerint" előállítani, van jó évjárat és még jobb :)
Kicsi gyakorlattal már mindenki érezni fogja,
hogy milyen a "jó tészta". Légy Magadhoz türelmes.
- Minden sütő más, másképpen süt, nem lehet egy kalap alá venni a gáz és villanysütőt.
A fent jelzett sütési idő irányadó, mindenkinek a saját tapasztalatát kell megszerezni.
Legyen résen, legyen jelen amikor süt (főleg amíg kiismeri a sütőjét).
A péksütemények, kenyerek akkor jók, amikor az aljukat (gyakorlat után akár a tetejüket :)
megkopogtatva, kongó hanggal válaszolnak.
A hideg sütőben indításnál fontos, hogy előbb tegyük be a hideg sütőbe a kenyeret vagy a péksüteményt, minthogy "kétszeresére" megkelt. A sütő hőmérsékletének emelkedésével együtt, még kel.
A hideg sütőben való sütés indítással (kenyér, péksütemény esetén alkalmazom) kapcsolatban az én jó tapasztalataim, már sokak jó tapasztalata megerősíti, sok visszajelzést kaptam.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, az almaréteg hozzávalóit összeturmixoljuk. Egy tepsibe rétegezzük először a tészta egyik felét, majd az almát, végül a tészta másik...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KözepesDagasztom a langyos tejben felfuttatott élesztővel , kelni hagyom. 6 részre osztom. Formázom, lekenem tojással. megint kelni hagyom,megszórom sóval, sütőben sütöm. Formázási tipp:...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, k...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt felfuttattam,mindent a dagasztóba tettem és kb 20 perecet ment a gép.Szép fényes,rugalmas tésztát kell kapnunk,ami elválik az edény falától,kézhez nem ragad 20 percet...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes