Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Kenyér 3 (gm maglisztes)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 ml langyos víz
20 gr útifűmaghéj
1 púpos tk só
csipet cukor
4 gr Dr. Oetker porélesztő
5 gr zabpehely (vagy valamilyen: len, burgonya, köles...)
200 gr hajdinaliszt
100 gr barna rizsliszt
50 gr kölesliszt
1 ek kókuszolaj

Elkészítés:


Az 500 ml langyos vizet egy mérőpohárral kimértem és beletettem a 20 gr útifüvet. Kanállal összekevertem és hagytam állni 5 percig. Ez idő alatt az útifű szépen magába szívja a folyadékot és megdagad, ezáltal egy kocsonyás, sűrű massza lesz a vízből, nem kell megijedni tőle, bár nem túl szép látvány :) de igen nagy szerepe van a kenyér rugalmasságát illetően. Amíg dagadt a vízben az útifű, addig egy tálba mértem a többi alapanyagot, először a liszteket, a pelyhet, az élesztőt, sót, cukrot és az egészet egy kanállal összekevertem.
Kézi robotgép dagasztó spiráljával állítottam össze a tésztát. Amikor a szárazanyag már felvette az összes folyadékot, hozzáadtam a olajat is és tovább dagasztottam. (ez kb. egy 6-8 perces folyamat). A dagasztás befejeztével egy szögletes formát kikentem olajjal, megszórtam rizsliszttel. A kidagasztott tésztát olajos kézzel kivettem a tálból és a formába tettem, olajos, vajas kézzel formáztam, bevágtam.
50 fokos sütőben csukott sütőajtónál 10 percet!!! kelesztettem, majd 200 fokra állítottam a sütőt és 40 perc alatt készre sütöttem.
Mikor már nem volt forró a sütőforma, akkor kivettem a kenyeret és rácsra tettem. Ami a legfontosabb, hogy nem szabad forrón szeletelni, de még melegen sem! Mindenképp meg kell várni amíg kihűl!

Kenyér 3 (gm maglisztes)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Magos, fonott császárzsemle
Magos, fonott császárzsemle

1. A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. 2. Hozzáadjuk a lisztet, sót és az olívaolajat - kidagasztjuk. 3. A tésztát 6 részre osztjuk és gombócokat formázunk belőle. 4. 200...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Bertalan
Sajtos pogácsa
Sajtos pogácsa

Minden hozzávalót összekeverünk,dagasztjuk és kivajazott tálban hagyjuk kelni.Utána kinyújtjuk 3-5 cm vastagra,berácsozzuk a tetejét a diszités kedvéért és kiszaggatjuk,tepsire rak...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
SAJTOS STANGLI *
SAJTOS STANGLI *

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót, és jól összekeverjük. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1,5 dl langyos, de nem forró tejben, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bagett-Laki Évi
Bagett-Laki Évi

Langyos cukros tejben felfuttatni az élesztőt, majd hozzákeverni a sós, olajos lisztkeverékhez. ½ órát kelni hagyni, majd átgyúrni és cipókat vagy kifliket formálni, pihenni hagyn...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk