50 dkg főtt, áttört burgonya,
10 dkg grízes liszt,
1/2 kávéskanál só,
2 dkg zsír,
1 tojás
A burgonyát héjában megfőzzük, a megtisztított burgonyát azonnal, forrón átpréseljük a burgonyanyomón, és kihűtjük.
A zsírt a tojással elkeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a kihűtött, áttört burgonyát, a lisztet és jól összedolgozzuk. Lisztes
kézzel, kb. 2 cm átmérőjű hengereket formázunk, amelyekről jó nagy, diónyi szeleteket vágunk le. Lisztes tenyerünk
között gombóccá alakítjuk; lisztezett deszkára helyezzük. Közvetlenül tálalás előtt forrásban levő sós vízbe tesszük, a
vizet nem keverjük meg; az edényt fülénél fogva rázogatjuk, hogy a gombócok le ne tapadjanak. Amint a víz felszínére
felemelkednek a gombócok, 1-2 perc múlva egyet kiemelünk, szétvágjuk, ha átfőtt, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük,
jól lecsurgatjuk, közvetlenül a húsos tálra tehetjük, egy kis olvasztott zsírral átfényezzük. Ha külön tálaljuk, 2-3
evőkanál forró zsírban egy kis morzsát pirítunk és a lecsurgatott gombócokat a pirított morzsában megforgatjuk.
Pácolt, vadas, tejfölös, savanyú mártásos húsokhoz való.
1. Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, és megszórjuk a cukorral. 10 perc alatt felfuttatjuk. 2. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd hozzáadjuk...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűBurgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, majd meghámozzuk. Összetörjük burgonyanyomóval. Egy tálban 5 g sóval összegyúrjuk a tészta hozzávalóit egynemű tésztává, majd ujjnyi vastag h...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA krumplikat megmossuk, éles, vékony pengéjű késsel bevagdossuk, a 2/3 részükig, de az aljuk maradjon egyben. Felolvasztjuk a vajat, elkeverjük az olajjal, belekeverjük az apríto...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsd elő a sütőt 180 fokra. 2. Forralj vizet egy közepes fazékban. Amikor már lobog, szórd bele a karfiolvirágokat, és főzd 10 percig. 3. Amikor megfőttek, szűrőkanállal szedd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű