50 dkg főtt, áttört burgonya,
10 dkg grízes liszt,
1/2 kávéskanál só,
2 dkg zsír,
1 tojás
A burgonyát héjában megfőzzük, a megtisztított burgonyát azonnal, forrón átpréseljük a burgonyanyomón, és kihűtjük.
A zsírt a tojással elkeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a kihűtött, áttört burgonyát, a lisztet és jól összedolgozzuk. Lisztes
kézzel, kb. 2 cm átmérőjű hengereket formázunk, amelyekről jó nagy, diónyi szeleteket vágunk le. Lisztes tenyerünk
között gombóccá alakítjuk; lisztezett deszkára helyezzük. Közvetlenül tálalás előtt forrásban levő sós vízbe tesszük, a
vizet nem keverjük meg; az edényt fülénél fogva rázogatjuk, hogy a gombócok le ne tapadjanak. Amint a víz felszínére
felemelkednek a gombócok, 1-2 perc múlva egyet kiemelünk, szétvágjuk, ha átfőtt, szűrőkanállal óvatosan kiszedjük,
jól lecsurgatjuk, közvetlenül a húsos tálra tehetjük, egy kis olvasztott zsírral átfényezzük. Ha külön tálaljuk, 2-3
evőkanál forró zsírban egy kis morzsát pirítunk és a lecsurgatott gombócokat a pirított morzsában megforgatjuk.
Pácolt, vadas, tejfölös, savanyú mártásos húsokhoz való.
A burgonyát megtisztítjuk és vékony hasábokra vágjuk. Kis adagokban forró olajban megsütjük, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat le itassunk róla. Azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit alaposan mossuk meg, a héjukat pedig súroljuk át egy kefével. A sütőt melegítsük elő 210ºC fokra. A burgonyák méretétől függően vágjuk 4 vagy 8 részbe a krumplikat, majd...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA burgonyát megfőzzük, leszűrjük, villával összetörjük, s jól összekeverjük a többi hozzávalóval. Majd kézzel összegyúrjuk, gombóccá formázzuk, rizslisztes szilikonlapon kinyújtjuk...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepesburgonyát meghámozzuk, majd hosszában kettévágjuk, mindegyiket bevagdossuk vigyázva arra, hogy ne vágjuk át. Mennyiségtől függően egy jénait, vagy egy gáztepsit nagyon vékonyan...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű