menu

Családireceptkönyv.hu

Narancslekvár


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


kb. 1,5 liter lekvárhoz:

3 kg kezeletlen héjú narancs
2 db kezeletlen héjú citrom
1,2 kg cukor
20 gramm pektin

Elkészítés:


A narancsokat zöldséghámozóval megpucolom úgy, hogy a háj sárga részét igyekszem csak eltávolítani. Az így kapott csíkokat gyufaszálakra vágom, mély lábosba teszem, és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje.


A facsarós módszer a legegyszerűbb

Forrás: Ács Bori

Az így kapott narancsokat vagy egyszerűen megpucolom, azaz a héj megmaradt, fehér részét eltávolítom, majd a gyümölcshúst összevágom, és a lábosba öntöm, vagy gyümölcsfacsaróval kifacsarom úgy, hogy a lével együtt a facsaróban maradt húst is a fazékhoz adom. Mindkét módszer hasonlóképpen macerás. Ezt követően lefedem a lábost és pihenni hagyom, néhány órát vagy egy éjszakát.


A töltés a munka legjobb része

Forrás: Ács Bori

A pihenőidő leteltével a lábost tűzre teszem és felforralom, majd alacsony lángon főzöm, míg a héj teljesen meg nem puhul. Hozzáadom a cukrot, és további fél órát főzöm. Folyamatos keverés mellett belekeverem a pektint is, és további 10 percig főzöm. Forrón sterilizált üvegekbe töltöm.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Citromlekvár
Citromlekvár

A citromokat meghámozzuk, és eltávolítjuk a héj fehér részét is. A gyümölcsöket tálba rakjuk, és annyi vizet öntünk rájuk, hogy az ellepje őket, majd 3 napon keresztül áztatjuk. Kö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zöldbab
Zöldbab

A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, ha szükséges, újra megmossuk, és egészben bő, forrásban lévő vízbe tesszük, s kb. 2-3 percig előfőzzük, majd lecsorgatjuk. (A babot nem sz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Sevillai narancsos őzpecsenye
Sevillai narancsos őzpecsenye

A húst fölszeleteljük, szalonnával megtűzdeljük, sózzuk, borsozzuk, forró zsírban hirtelen megsütjük, és egy lábasba helyezzük. A sárga és fehérrépát, a vöröshagymát karikára vág...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar A tökéletes narancslekvár
A tökéletes narancslekvár

Mivel a narancslekvárba a gyümölcs héja is belekerül, így nagyon alaposan mossuk meg. Érdemes akár egy éjszakát is egészben áztatni a gyümölcsöt, majd másnap tiszta kefével gyorsan...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk