2 kg sütőtökpüré (sütve, hámozva, összetörve)
1 citrom leve és reszelt héja (kezeletlen legyen a citrom, vagy használhatunk bolti szárított citromhéjat is)
1 kg cukor (ez lehet kevesebb, ha jó édes a tök)
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál pektin
A hozzávalókból látszik, hogy a mézeskalácsosság a speciális fűszerkeveréknek köszönhető. Magunk is készíthetünk ilyen fűszerkeveréket fahéj, szegfűszeg, koriander, szerecsendió, ánizs, kardamom és narancshéj keverékéből, de én nem voltam ilyen bátor, úgyhogy a bolti verzióra bíztam magam.
Az elkészítés pofonegyszerű, szinte szégyellem, hogy le kell írni :) Az összetevőket elkeverjük és egy lábasban 5-6 percig rotyogtatjuk folyamatos kevergetés mellett. A kevergetésre azért is van szükség, mert a sütőtök puffogva szereti célba venni a lekvárfőző személyt, és a kevergetéssel megelőzhetjük a fránya égési sérüléseket.
A pektint azért használtam, mert a lekvár e nélkül nem lenne elég szilárd (természetesen akinek a kenyérről lecsöpögős halmazállapot is megfelel, az kihagyhatja). Mivel én kenhetően szeretem, ezért a pektint összekevertem 1 evőkanál cukorral és a fortyogó finomsághoz adtam. Még 2 perc és készen is vagyunk!
A lekvárt üvegekbe töltjük, majd lezárás után pár percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket.
Az almát meghámozva mérjük. Hámozásnál ügyeljünk, hogy ne barnuljon, hiszen sokkal szebb ha szép világos marad. A gyerekek is szívesebben fogyasztják úgy. Ahhoz pedig hogy megőri...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA magozott, apróra vágott meggyet, a dzsemfixet és a cukrot felforraljuk, majd hozzáadjuk az étcsokoládét kb 2-3 percig főzzük, majd üres, alaposan megtisztított dunsztos üvegekbe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rózsaszirmokat leöblítjük, és a szirmok tövénél lévő sárgásfehér részt letépjük. 3 dl vizet felforralunk, beletesszük a rózsaszirmokat, és öt percig forraljuk. Ekkor hozzáadjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHa felforrt az eper, hagyom kicsit állni és hozzá keverem a jól elkevert szénsavas vizet és zselatint. Majd a chia magot. Mehet üvegekbe. Automatázni: 90 fokon 30 percig
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű