2 kg sütőtökpüré (sütve, hámozva, összetörve)
1 citrom leve és reszelt héja (kezeletlen legyen a citrom, vagy használhatunk bolti szárított citromhéjat is)
1 kg cukor (ez lehet kevesebb, ha jó édes a tök)
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál pektin
A hozzávalókból látszik, hogy a mézeskalácsosság a speciális fűszerkeveréknek köszönhető. Magunk is készíthetünk ilyen fűszerkeveréket fahéj, szegfűszeg, koriander, szerecsendió, ánizs, kardamom és narancshéj keverékéből, de én nem voltam ilyen bátor, úgyhogy a bolti verzióra bíztam magam.
Az elkészítés pofonegyszerű, szinte szégyellem, hogy le kell írni :) Az összetevőket elkeverjük és egy lábasban 5-6 percig rotyogtatjuk folyamatos kevergetés mellett. A kevergetésre azért is van szükség, mert a sütőtök puffogva szereti célba venni a lekvárfőző személyt, és a kevergetéssel megelőzhetjük a fránya égési sérüléseket.
A pektint azért használtam, mert a lekvár e nélkül nem lenne elég szilárd (természetesen akinek a kenyérről lecsöpögős halmazállapot is megfelel, az kihagyhatja). Mivel én kenhetően szeretem, ezért a pektint összekevertem 1 evőkanál cukorral és a fortyogó finomsághoz adtam. Még 2 perc és készen is vagyunk!
A lekvárt üvegekbe töltjük, majd lezárás után pár percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket.
Egy 8 l edény alját és oldalát sertészsirral bekenjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk,felezzük és a fazékba egyenletesen elterítjük. Meglocsoljuk az ecettel és rászórjuk a cukro...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A cseresznyét szárától megtisztítjuk, megmossuk, üvegekbe rakjuk. 2. Az üvegeket felöntjük tiszta vízzel, majd a vizet lábosba öntjük. 3. Minden liter vízhez 20 dkg cukr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűCitromolaj Egy kisebb lábosba öntjük az olajakat, melegíteni kezdjük, és közben egy zöldségpucolóval belehámozzuk a citrom héját. Alacsony hőmérsékleten összefőzzük. Halas, tenge...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű